Monday, January 5, 2009

2008 aku

:puteh_2:

walaupun 2008 sudah berlalu....
dan aku ala2 ketinggalan LRT gitew....
aku nk ucapkan....SELAMAT TAUN BARU 2009
tuk korang semua ye....aku x dulik wpun ucapan ni..
ala2 basi gitew.....harap korang sudi terima ucapan ikhlas aku ni ye...
aku amat ikhlas ok....sila percaya dgn sebulat ati...


:puteh_1:

ada benda yg ingin aku sorot sepanjang 2008 utk manusia bernama AKU...
sekurang2nya....2 3 taun lagik....(klu blog ni masih ada la)...
bleh aku study balik entry ni...dan teringat balik peristiwa suka duka aku
sepanjang 2008.....mengenang perkara lepas adalah hobi d masa lapang aku..
siyes....wpun kapasiti memori aku makin low skrg...
(sila baca sbg makin nyanyuk dan pelufa okey)....tp.mengenang
perkara lepas adalah sesuatu yg paling suka aku lakukan...
amat suka ok..berada d hirarki tertinggi


:puteh_13:

kesihatan


secara keseluruhan....taun 2008 adalah taun itam manis utk aku sekorga..
bermula dr awal taun bila Ilhan d sahkan demam campak...
aku terpaksa bertindak sbg misi tak bertauliah...terpaksa tuang air keje
seminggu....elok ilhan hampir pulih....spt yg d jangka....adik plak
kena jangkit (adik lebih kritikal dr abg...amat amat....)...lebih memeritkan keadaan bila
incik hubby pun d jangkiti...bayangkan...hampir 3 minggu aku terpaksa
cuti....jadi misi..jaga 3 org yg sakit...perhhh.....




:puteh_18:

dalam pd menjadi misi itew jugak...
tiba2 aku mengalami sakit gigi secara berdenyut2....siyes...aku x pnh sakit gigi...
jd bila sudah berusia 21 (gilak perasan....) baru merasa sakit gigi..
pasti satu tamparan wanita yg hebat dlm idup aku....
sbb aku x ckup keberanian utk berhadapan dgn dentist ...
aku sanggup mensevey dr satu klnik ke satu klinik yg lain...
penah kena marah dgn dentist sbb masa dia check gigi aku tuh...
dia ilang mood sbb dia kata aku x bukak gigi dgn luas (gilak dia ni moody...mcm
aku ada mood tgok muka dia) dan akhirnya....berjaya jugak
aku cabut gigi garham kedua bongsu aku tuh setelah
meyakinkan diri bahawasanya cabut gigi x sakit mana
jika dan nk bandingkan dengan beranak...


:puteh_6:

x abis d sitew saja bila anak2 aku lepas pulih dr demam campak...
asyik asyik demam....boleh d katakan ber pass2 baten gitew..
lepas sorang ke sorang...hampir setiap minggu ilhan tuang kelas...(dh le yuran mahai)
dr satu klnik ke satu klinik...sampai mintak air penawar...
aku pun mcm hampir putus asa dah....masa tu jugak bb sitter depa buat spekulasi...
(dia tuh amat pcaya pd benda2 halus dan mulus)..kata kena sampuk la..
kena tegur la...buat aku jadik lebih tertekan menekan d tekan gitew


:puteh_23:

selain tu..perh...time incik hubby kena laser (bkn kena leser gan mulut busuk org ye)
sbb penyakit stone dia tuh...gejala dia bermula sejak bulan puasa...
penyudahkan lepas raya..setelah dia berguling2an ketidaktahanan lagik...
dan d sahkan berpenyakit batu kerang karang...proses pembuangan batu d jalankan
dengan jayanya....merasa le aku tido d spital ye...



kerjaya

:puteh_4:

perhhh...amat amat tercabar dan d cabar okey...
memandangkan aku baru berpindah jabatan...
dan work environment dgn sblmnya amat2 tidak sama...
3 bulan pertama 2008 adalah detik d mana aku mengalamai depress...
tekanan jiwa ok....hampir2 gilak gitew...
siyes....tido mlm aku terganggu....asyik2 terjaga dan tersentak...
tiba2 pikir pasal keje yg x sudah....kesabaran aku teruji....
bila bos baru komplen ttg aku pd bos lama...dan bos lama tegur aku cara berhemah...
big bos tegur aku secara terang2an dlm mesyuarat majlis....(siap mention nama aku)
aku d persalahkan bila mesyuarat tunggang langgang....
org x paham kenapa aku bercuti panjang masa menjadi misi..x paham yg anak2 aku sakit..
dan asyik pertikai ketidakhadiran aku bekerja
aku d buli oleh staf sndiri....ada golongan yg x puas ati dengan email yg aku tulis....
bos baru tegur sbb aku byk sgt cuti x terancang (aku menjawap dgn lantangnya d kala ini)
byk lagi sebenonya.....tp 2008 mengajarkan erti menjadi staf yg tidak hanya
berdiam diri bila d tindas...no way okey...!!!!...
sesiapa saja boleh tegur aku kalau benar aku bersalah..aku terima seadaanya...
(mcm bos kata aku lambat deliver sesuatu keje..aku terima dan cuba perbaiki)..
tp klu aku d tegur dan nyata aku tidak bersalah...aku x peduli siapa dia...
aku akan menegakkan kebenaran diri ok...
jgn buli aku hanya sbb aku org baru....situasi mengajarkan menjadi lebih
leser dari biasa....dan bila penghujung 2008...aku makin selesa
dengan situasi kerja....aku makin menerima keadaan...aku sudah makin sebati...
aku tidak lagik tertekan....aku sudah mula menjadi pakar rujuk...
aku sentiasa d rujuk utk isu2 yg aku handle......itew semua satu pencapaian ok!!!


:puteh_20:

hubungan kekeluargaan

aku rasa...tiada isu besar d sini....sama ada hubungan antara keluarga sndiri..
mahupun keluarga mertua....tiada masalah besar...tiada perselisihan yg besar...
menda2 kecik..aku anggap mcm "air d cincang xkan putus" gitew...
kalau ada pun menda yg mengecikkan ati aku yg d lakukan oleh
mereka..aku maafkan...sbg adik bongsu (dlm keluarga sndiri)...
aku sentiasa merendah diri dan mengamalkan prinsip...
"sentiasa mengalah" dgn abg2 dan kakak2 sndiri....xpe la....biar aku kecik ati dgn mereka..
jgn aku mengecilkan ati mereka....itu harapan aku...beranjak keusia sekarang...
amat amat menitik beratkan hubungan kekeluargaan....
tidak spt jaman jahiliah remaja dahulu d mana aku lebih utamakan
kawan2 dr keluarga dlm setiap hal...


:puteh_19:

beberapa kali juga gader family d adakan pd taun 2008
samada secara sengaja atau tidak....cthnya spt masa kak chik bertunang...
kak chik kwin...shima kawin....kenduri umah abg....kenduri umah abg chik...umah kak teh...
balik umah mak masa cuti......aku happy dgn apa yg berlaku taun ini....
sebenarnya...ada yg pahit...tp aku rasa..x perlu aku kongsi d sini kerana
ia lebih bersifat peribadi....


persahabatan

:puteh_12:

cukup indah sepanjang 2008...samaada dgn kwn sedia ada...
kwn lama....mahupun kwn baru.....d tempat keja...
aku selesa dgn AHLI JEMAAH aku....kami sentiasa padat dgn pelbagai xtvt
dr spa fish kpd refleksiologi...makan2 cari mkn...tgok wayang....
mmg byk perkara best telah berlaku sepanjang 2008 dgn mereka....





:puteh_2:

taun 2008 juga menjadi detik indah utk ahli The Silver Yongs
sbb utk julungkan persahabatan maya kami menjadi lebih realistik...
pertama kali kami berjumpa...detik itu indah betoi (wpun tiba2 aku jd pemalu..ngeh2)





:puteh_26:

mcm tu jugak dgn kwn2 lama...aku dpt jumpa Ana..Noor...Along...CT...Suri...
semua kwn2 baik masa sekolah dan penah serumah masa form 6...
dpt jugak jumpa Inda masa raya korban....




xlufa pd kwn2 baru yg aku temui d alam blogging ni....ahaks..
korang lebih world dr mawi ok....sila terima itew sbg satu penghargaan...
perlu aku listkan ke?....xperlu...semua yg aku temui d alam blogging ini
adalah satu keajaiban pd makluk tuhan bernama AKU...
teruskan persahabatan kita sbb ia amat MANIS ok..



:puteh_1:

rumahtangga

mmmmmmmmmmmmmm.........ehem ehem.....
tiba2 rasa nak tune skit dr irama pop rock kpd irama balada bleh?..
klu rasa mcm ada unsur2 kejiwangan keterlampaun...sila tutup mata ye...ahaks..
jgn tutup pintu ati udah...aku x mahu bertanggungjawap ok...
aku rasa....taun ni...xde gelombang badai dlm suri rumahtangga kami...setakat "sedangkan
lidah lagi tergeget...apa pula suami isteri" tuh...aku anggap tu..nyamuk aje...
kata kak teh aku...dugaan dlm rumah tangga akan mendatang sekitar 10 taun perkahwinan...
mmmmm.......sebenarnya gelombang itew telah berlaku pd kami sejurus selepas taun pertama
perkhwinan pun.....xpe....aku cuma berdoa agar..."sekali air bah...sekali pantai berubah"
xkan apply dlm gelombang rumahtangga kami...
2008 ..genap 6 taun usia perkahwinan kami....ada byk kali episod merajuk ati
berlaku antara aku dgn dia pd 2008....erkkk...pembetulan..sebenarnya..aku yg
byk merajuk dgn dia..siyes...aku amat gediks ok.....asyik nk perhatian lebih...
amat mengada2 (ngaku sndiri lebih x sakit ati dr org yg kata)
tp..taun 2008 menunjukkan kematang dlm perhubungan kami...
lebih improve ok...amat bagus d sitew...aku bangga....sekurang2nya...
dia byk menghadiahkan aku dgn sesuatu pd 2008....wpun menda murahan ajo..
tp aku amat hargai....dia kasi rantai..kasi cincin..kasi kain...perfume....byk lagik..
amat toucing ok....


:puteh_12:

aku doa...2009 hubungan kami lebih indah..agar jadi lebih luar biasa dr biasa...
aku harap tiada gelombang besar...tiada dugaan mencabar dan tercabar...
jgn cabar keperempuanan aku ye incik hubby..aku x suka d perlakukan begitu...





:puteh_17:

erkkk...cukup le kot ek...letih aku wei....
udah mcm nk buat buku berjilid je nih...adeih la....





OH HATI--> sayonara 2008
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

10 comments:

Mr PenyuBiru said...

teruk jugak anak ko kena demam campak ek.

@LiYaNNuaR said...

mak aiii... dasat tol... aku kena demam camphak dulu2 tak le cemtu.. sekali kena dua badik gaks... huhuhu... sian tol... ape pun... entri tbaik setakat ini... tserlah krajinan ko publish entri cemnih... tacing sgt2... moga 2009 ini mbawa lebih sinar bahagia dan ceria kpd kita semua... amin!

weiii... taruk la widget rating tuh... aku pulak nak kasik bintang kat ko... muahahhaa...

INTAN said...

incik penyu--> mmg teruk...amat2...susah nk citer..tp ada gak org dungu yg x paham...pertikai bila aku terpaksa cuti jaga anak2...kejik x?

@LiYaNNuaR said...

mmg tahap kejikkkkk tuh... geram pulak aku... huhuhu... tak kena tang dema... mana dema nak retiiii...

INTAN said...

liya--> aku pun time kena campak dulu..mak aku kata kritikal..sampai panggil org baca yasin...sob sob sob....menurun dr aku kot..?

big bos ckp masa time anak aku sakit.."semua org ada masalah...n dia xmo dgar masalah aku"...aku rasa terhina tau...anak aku sakit tu masalah yg aku mintak ke?

widget ranting tu ye?....kena tgu time cuti nok..ada lebih masa mengodek
amat letih mengepos entry ini nok..aku bkn rajin sgt...tp mcm nk review balik perkara 2008..terpaksa..ambil masa 2 ari gitew...auw...

Biskutz said...

dasat gak demam campak anak akak tu eh..
dlu time kecik2 kna gak.. bile kna mmg azab sket..
huhuhu.. moga family akak bahagia selamanya.. amin.. (^__^)

pjan a.k.a fizan said...

intan, semoga tahun ni akan menjadi terbaik utk ko sekeluarga...tahun 2008 jadikan pengalaman dan iktibar yang manis giteww...apa2 pun jgn la lupa akan GEDER kita GEMPAK di SUNGAI KLAH tahun ini ye...GOOD LUCK!

INTAN said...

biskutz--> mmg dasat...x nmpk isi badan..semuanya bijilan2 dan bonjolan aje...sgt kesian...asyik mahu d riba dan d peluk...

kebahagiaan jugak utk kamu ye

pjan--> sama jugak utk nko ye....harap yg baik2 utk kita semua...doa2kan aku bergader kali ini dgn perut boyot..kelas gitew auww

Anonymous said...

1. Dalam banyak2 comments... gambar anak ko yang jadik perhatian.. ngeri lar.......

2. Per pun aku amat kagum ngan ko dapat berjihad habiskan entry ko tu....

3. Wish u all the best......

4. Lama tak baca blog .. skali baca, dah mcm baca novel dah! opsss.. ala2 versi Utusan Malaysia menutup tirai 2008.. hehhe

5. Tapi gambar jemaah tu cun jugak... agak2nya pasal aku penyeri bertudung merah... + kasut cun...hihihih....


-aida-

Anonymous said...

1. Baby? AKu doakan ko tercapa hajat dihati untuk meyumbangkan tenaga modal insan yang holistik di Malaysia... 2 heroes...Lelaki pompuan tak kesah.. as long beriman.....tapi boleh ler doakan girl.. heheh mana tahu doa makbul...

-aida-