Thursday, October 15, 2009

Bingkisan hati...





baru saja semangat aku pulih........sekurang2nya aku sudah menemui sentuhan utk berkongsi kisah seharian....tiba2...mlm isnin lalu....aku menerima sebuah perkabaran.....bukan lah mengejutkan...kerana, kami semua sedia maklum ttg hal ini....cuma mungkin tidak menyangka yg ia terlalu awal akan berlaku....


HAZIQ telah kembali ke rahmatullah...setelah 37 hari melihat dunia....37 hari merasakan nikmat menyusu susu ibunya....menerima kucupan demi kucupan..belaian....dan kasih sayang....dan setelah 37 hari diberi nyawa.....detik utk pulang telah tiba...haziq kembali kepangkuan penciptanya dan meninggalkan kami dgn pelbagai rasa....


HAZIQ adalah cucu sedara aku...cucu sedara yg kelima...dia anak kepada anak sedara aku....atau cucu kepada kakak sulong aku....x kira siapa pun dia....kelahirannya adalah satu hadiah yg cukup indah....


di lahirkan pd bulan Ramadhan dgn masalah saluran jantungnya yg gagal berfungsi dengan baik...setelah seminggu d lahirkan, haziq telah melalui bypass surgery....sedikit membantu dan haziq d benarkan pulang ke kampung utk menyambut hari raya....


Syukur kerana Allah mengerakkan kaki aku utk ke Kuala Kurau, melihat Haziq pd raya kedua...aku berkesempatan utk mencium....dan sempat membahasakan diri sbg "opah chu..."......."opah chu harap..haziq cepat sembuh....boleh bermain dgn mak/ayah saudara yg bakal opah chu lahirkan nanti...."


8hb Okt....haziq melalui major surgery dia IJN....abahnya....yop...anak sedaraku sempat menghantar sms....memaklumkan ttg hal itu dan meminta supaya aku mendoakan kesejahteraan dan keselamatan haziq...


"Pembedahan berjaya...tp jantung haziq lemah..." kata yop bila aku bertanya.....


Namun....pada Isnin yg lepas...aku menerima berita...yg Haziq telah kembali......dan mlm tu, aku gagal melelapkan mata...tanpa aku ketahui....apa puncanya...


Selasa....aku ke Kuala Kurau..memandu seorang diri..utk bersama2 ahli keluarga yg lain...melihat haziq utk kali terakhir....aku mengaku...yg aku menangis....sebak...dan gagal mengawal perasaan...mungkin emosi sbg perempuan mengandung begitu keterlaluan...hujung baju kurung aku basah....


Wpun...mak sbg Nek nyang berkali2 berkata pd yop....syurga tempat haziq kelak dan dia pasti di sambut oleh bidadari syurga...tp...ayah mana yg tidak sebak, ibu mana yg tidak bersedih...."sabar ida....jgn ikut hati...jaga diri....jaga kesihatan..." hanya itu yg mampu aku kata pd anak sedara ku....ayat2 lain gagal keluar dr mulut...





OH HATI--> alfatihah utk haziq...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Sunday, October 11, 2009

PINGU...



kawan2.....usia kandungan aku sudah beranjak 6 bulan....masih tinggal 3 bulan utk d lalui....adik mcm sgt tidak sabar...gelojoh tahap petala 8....dia rungsing sbb baby dia x kuwar2 lagik....."kenapa lama sgt..perut mama dh besaq dh..."....aku x reti nk jwp mcm mana.....aku suh dia tanya abah dia...kih3....



masa bulan posa...berat aku maintain u olls....kiranya kandungan ketika 5 bulan adalah sama beratnya dgn kandungan d kala 4 bulan...sbb aku gigih bposa agaknya....



tp....bila lepas raya...aku dpt rasa sgt berbezaannya.....bila depan cermin....rupa aku dh saling x tumpah cam pingu....terketek2 gitew...mujur la tutur bahasa aku masih boleh d pahami...x mcm bahasa pingu....perut aku dh boyot dgn jayanya....sudah tidak berhemah lagik...keterlaluan besarnya....



maka, makin ramai org2 opis yg BARU terperasan aku peknen...terkeliru aku...dr 3 bulan lagik aku dh mula memakai baju peknen...xkan dwang x perasan..nampak sgt xde sapa yg prihatin pd perubahan diri aku..pasrah....huhuhuh






OH HATI--> ada staf yg berselisih dan patah balik lalu btanya..."erkkk...puan ni mcm ada apa2 je...." sambil mata menyorot ke arah perut....."sy dh 6 bulan peknen....lagik 3 bulan je nk beranak..." jwp sambil sengeh2.....huhu....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Saturday, October 10, 2009

Al- kisahnya.....



syusyah payah aku kutip semangat...aku belai ari demi ari...semangat tu betul2 hilang....jenuh aku cari.....ada gak rasa nk report polis..tp sbb aku x suka nyusahkan polis...aku pendam perasaan tu...aku cari sndiri....betui....syukran...ari ni aku jumpa balik semangat tu...huhuhu......semangat nk update blog...



siyes.....bkn saja aku x buat lawatan sambil belajar ke blog korang.....blog sndiri pun aku x hingin nk singgah.....rasa cam kena buatan org plak...kih3....nyaris x p jumpa bomoh berubat....



kita masih dlm bulan syawal kan?....citer 1 syawal aku xde yg menarik pun.....baju raya pun tarak....klu aku story pun...menda nk basi tahap belendir gitew....xyah le kan...malangnya...bkn saja aku x pakai baju raya...gambo raya pun tarak...sian anak2 gn incik hubby aku yg segak bergaya dgn baju sedondon ari tu...takde gambo utk d abadikan....yg ada...kat atas tu je...sesi bermaaf2an antara ilhan gn opahnya...



okeh le......opening N3 gitew...japs lagik aku nk lawat2 korang...windu tidak kepalang gitew...sure byk menda psl korang aku miss....jgn risau...aku qado balik okeh





OH HATI---> jgn lupa idang serbuk kuih raya time aku melawat blog korang
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, September 16, 2009

Selamat....selamat!!!

turut berada d dlm gambar adalah fizan-nazira story, kak ita-Scrapblog , ainal-Ini Kisah Aku, aidaroha-Inspirasi dan kreativiti, kak seha-setia2i dan kak yan-kami (selain anakbabah, kak zu, Nim, erma, lyn, hazna, )



aku takut kebuntuan aku berpanjangan..x sempat aku nk ucap selamat ari raya lak nanti....maka, berbekal kan kad maya yg dia create oleh ainal yg mengandungi gambar2 'gadis2' rupawan, dermawan, hartawan (dgn senyuman), cendekiawan, setiakawan dan palbagai2 WAN lagik ahli club TSY (The Silver Yongs) .... aku ambik kesempatan ni....utk menyusun semua jari yg aku ada....memohon kemaafan jika ada sbrg tutur kata yg menyingung mana2 pihak...atau komen2 aku kat blog korang yg ter'capoi' skit bahasanya....



SELAMAT ARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN...
PANDU CERMAT..JIWA SELAMAT...
INGAT LAH YG TERSAYANG
ANDA MAMPU MENGUBAHNYA....
MERAH TANDA BERHENTI...
JGN MKN KETERLALUAN SAMPAI ILANG INGATAN
INGAT KESIHATAN JUGAK....



p/s aku akan bercuti raya mulai 18hb - 27hb.....taun ni turn perak...kendian baru balik perlis.....



OH HATI---> klu rajin, akan ada N3 lain lepas ni..klu malas (rasa cam malas) N3 ni mungkin yg terakhir sehingga raya....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Monday, September 14, 2009

buntu kuasa 2






aku masih BUNTUT menghupte blog....ku fikir kita akn buntu nk mkn apa d akhir2 Ramadhan.....rupa2nya selain dr kebuntuan itew, menghupdate 1 N3 pun adalah 1 kepayahan yg maha besar pd aku.....aku redha...!



xde apa2 yg menarik dan tertarik pun sama....cuma 1 je kot yg menarik....pagi smlm..ilhan tgok rancangan masak memasak (tobat aku lupa tajuk rancangan....byk sgt rancangan masak d bulan ramadhan ni....nk uji ke imanan org bposa gamaknya) menu nya spaghetti ... udah merenggek nk mkn tu time bbuka...nk wat camne kan.....aku yg udah beso gajah pun tgoda tgok..tambah2 le dia yg baru 6 taun dn masih gigih bposa tu...



maka, sbg mama yg gigih....(sebenonya aku pun tingin lepas tgok rancangan tu), bbuka le kami gn spaghetti yg aku masak....memandangkan tekak kami melayu tulen...aku tambah skit cabai kering....dgn harapan ada rasa pedas wpun sedekit....rupa2nya....rasa pedas tu x sikit....banyakkkkkkkkkkkkkkkk jugak.....udah masing2 jd NAGA tasik chini....dan tiba2 plak semua org selsema lepas berbuka (hingus asyik nk kuwar je..kih3)



OH HATI--> perut memulas je lepas sahur td...kesan spaghetti pedas ke?....sbb tu le aku jarang2 masak...takut memudaratkan kesihatan seisi rumah (kih3....baikkk punya alasan)

Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, September 8, 2009

buntu



kesian aku..xde idea nk update blog....1 malapetaka bg seorang blogger kan...setelah bfikir panjang....aku nk buat sinopsis saja apa yg blaku dn yg akn blaku 2 3 ari ni



1) aku dh nekad yg aku xkan beli baju raya utk diri sndiri...

2) tp aku nekad utk sambar 2 3 ketui tudung ariani/zahra

3) baju anak2 dh siap s'persalinan dr atas ke bwh.....(rasanya lebih dr sepersalinan.....)

4) baju incik hubby pun....

5) aku nk beli kasut raya....utk menyelesakan dgn situasi semasa diri aku yg makin memberat

5) tiba2 aku TERbeli HP raya baru.....( mcm xde kaitan dgn persiapan raya je...)

6) cuti raya dh mohon....x lulus pun aku akan cuti jugak dr 18hb - 25hb

7) kuih raya dh b'jaya d tunjuk2......aku kan penunjuk kuih raya yg b'jaya

8) mak kata 2 jenis kuih raya yg aku tunjuk x ckup....dia suh top up lagik....huhu

9) anak2 sedara ramai yg dh besar2...dh abis U...dh start keje...kurang skit peruntukan duit raya taun ni...hahaha

10) ok.....selesai dh aku merepek....






OH HATI--> b'jaya gak update 1 N3....huhuh
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Friday, September 4, 2009

erkkk!!!

aku terima email ni dr kak mery....n terus menjadi isu perdebatan kami masa berjemaah tadik...





Dia telah membela 50 ekor anjing, menjadikan anjing sebahagian dari kehidupannya, membelanjakan banyak wang untuk mengimport anjing dari luar negara, membenarkan anjing menaiki kereta Mercedesnya; demi membela anjing, dia sanggup berpindah dari bandar ke kawasan terpencil. Tetapi setiap kali apabila dia membawa anjingnya keluar bersiar-siar, dia menarik perhatian ramai di kalangannya yang memandangnya aneh. Ini adalah kerana, dia orang Melayu. Tidak pantang, makin banyak anjing dibela

MKI (Peniaga, 37 tahun) walaupun beragama Islam, tetapi dia bukan sahaja tiada pantang terhadap anjing, malah kian hari kian banyak anjing dibela. Sungguhpun ada orang yang berpendapat bahawa orang Muslim tidak boleh membela anjing, bahkan ada orang yang terus memakinya online, hacker yang mencerobohi blognya, dia masih berharap untuk menyampaikan satu mesej melalui perlakuannya – iaitu menghormati setiap satu nyawa!


Tidak disebut membela anjing itu haram

“Sebenarnya dalam al-Quran tidak disebut bahawa orang Muslim tidak boleh membela anjing, anjing tidak dilihat sebagai najis, orang Muslim tidak ada pun larangan untuk membela anjing , orang Muslim di Arab Saudi dan negara China ada membela anjing, hanya disebabkan perbezaan antara mazhab-mazhab Islam, tambahan pula adat berlainan di Malaysia, ini menjadikan ramai tersalah sangka bahawa orang Islam tidak boleh membela anjing.” Ibubapa MKI telah mengajarnya sejak kecil untuk menghormati nyawa, tidak kira apa jenis makhluk pun ada nilai nyawanya, bahkan sejak kecil pun membenarkannya membela anjing. Oleh itu, pada pandangan MKI anjing merupakan kawan yang setia, dan akan selalu di sisi tuannya, tidak kira miskin atau kaya.


“Saya ingat satu kali saya pulang ke rumah pada pukul 2 pagi, anjing saya masih di depan pintu rumah menunggu kepulangan saya, saya terasa amat terharu…”

Walaupun ramai kawan Muslim enggan melangkah; kawan-kawan dan ahli keluarga menghormati hasratnya Beliau kata: “ada orang berpendapat perbuatan saya membela anjing adalah haram dalam Islam, saya tidak akan mendapat peliharaan malaikat, apabila mati saya tidak dapat masuk syurga. Berkaitan perkara ini saya telah pun meminta ajaran pengajar agama, beliau pun tidak dapat membuktikan al-Quran dan Sunnah ada menyebut tentang perkara ini.” “Saya tidak akan memaksa kawan-kawan menziarahi rumah saya, kerana saya menghormati pendirian mereka; sebaliknya kalau saya perlu mengurung anjing apabila mereka datang menziarahi, maaf, saya tidak akan berbuat demikian!”

Beli tanah untuk menunaikan hasrat membina “rumah haiwan”

Disebabkan pengajaran ibu bapanya dan minatnya sejak kecil, MKI amat sayang terhadap benda bernyawa di alam semulajadi. Oleh itu, pembinaan “rumah haiwan” selama ini merupakan matlamat yang dikejarnya penuh semangat. 6 tahun lalu dia berada di sesuatu tempat berdekatan kaki bukit Tanah Tinggi Genting di negeri Pahang dan membeli 2 ekar tanah, lalu menunaikan hasratnya yang bertahun-tahun lama. Di sini, binatang tersayang peliharaan MKI mempunyai ruang akitivi yang tidak terhad, jauh dari bisik-bisikan dan perbahasan, meneruskan kehidupan asli mereka dengan tenang.





OH HATI--> erkkkkkkkkk....erkkkkkkkkk.....gluppp...gluppp...








Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Thursday, September 3, 2009

RON...





tiba2 pulak Malaysia d landa RON....ron95 la...ron97 le.....sbg insan yg jujur..aku ngaku....seblm tu aku x tau pun apa itew RON (skrg pun sebenonya aku still x tau...wakkakak) ... yg aku tau RON97 skrg naik jd RM2/per litre n ....pastu skrg kita akan guna RON95 yg akan lebih murah dan klu x salah aku d kurangkan rega 5 sen dr sblm ni (betul ke ayat aku ni....aku x bijak)


masalahnya....aku pun x tau, sblm 1/9 ni..kita guna RON apa? (betoi ke RON92?) ....adeih.....ceteknya pengetahuan am aku.....aku rasa malu pd diri sndiri....


adakah ini bermaksud....kita ada pilihan, sama ada nk pilih utk isi minyak kita dgn RON97 atau RON95?....adakah gitew kwn2 yg bijak bistari??? adakah juga bermaksud ada sstgh keta hanya bleh d isi RON2 tertentu?




OH HATI--> yg pastinya poket aku RONgak....semua menda naik rega....face mask...gula....tiket.....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Friday, August 28, 2009

Nur Kasih

aku rasa...ramai yg follow citer NUR KASIH ni...(termasuk penyu biru yg agak fanatik) .... byk sebab kenapa aku tgok citer ni....antaranya


1) Aku suka Fizz Fairuz....
2) dari episod pertama...aku rasa citer ni ada kelainan...
3) aku suka Khabir Baktiar (tingat last year camne aku giler dgn follow citer KEKASIHKU SERU)
4) Aku rasa pelakon2 dlm drama ni semua pandai melakonkan watak masing2...terutamanya SARAH....aku suka cara dia handle watak dia...
5) Aku suka Fizz Fairuz...
6) Sinemotografi dia cantik sangat...
7) Jarang drama yg shoot kat byk negara (drama ni ada 4 negara yg terlibat katanya)
8) Aku suka Fizz fairuz
9) Aku suka fizz Fairuz
10) Aku suka Fizz Fairuz



ni masa part dwang baru kwin...ego adam masa ni....

ADAM: Nurrrrr....Nuramina!!
NUR: saya....
ADAM: Siapa lelaki idaman awak?..Ehh...mesti ada lelaki yg awak impikannnnn...untuk awak kawin sebelum awak kawin dengan saya!!.....

Nur tidak memperdulikan Adam....

ADAM : oowwwhhh....come on....
NUR : Kenapa awak nak tau?
ADAM : Setiap orang impikan perkahwinan yang bahagia kan!!tapi...hakikatnya berapa ramai orang dalam dunia ni yg betul2 bahagia...
NUR: Siapa wanita impian awak?
ADAM: oooo...dia tak de kat sini!!
NUR: itu dah jelasss!!

Adam serba salah....Adam mendekati Nuramina....

ADAM: saya maukan perempuan yang faham dgn jiwa saya..yg tau pemikiran saya...yg boleh bincang apa saja...my partner..my best friend

Sambil merapatkan bdannya kpd Nuramina...

ADAM:..bukan awak!!

Nur tersentak...

ADAM: impian saya musnah...perkahwinan saya sandiwara...sebab awak Nur amina!!!......saya tak boleh tolak peminangan ayah saya hj hassan..tapi..kenapa awak terima pinangan tu!!...kenapa awak hancurkan impian dan cita2 awak.........

Adam berlalu pergi.... Nuramina termangu sendiri




ni part adam dh start rasa suka kat Nur....dia jeles kat Datuk yg cam duk ngorat bini dia...


pas adegan ni...Nur pegang tangan Adam....Adam suka!!!

ni part2 LOMANTIK bila kaki Nur terpeleot..Adam tolong urut2....





OH HATI---> mlm ni pas tgok Nur Kasih baru nk btolak balik Teluk Intan...ahaks...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, August 26, 2009

YusoF ilhan



biodata


Nama : Muhammad Yusof Ilhan
Tarikh Lahir : 14 Ogos 2003
umur : baru melepasi 6 tahun
makanan kesukaan : nasik dan telur goreng
minuman kesukaan : teh o suam
warna kegemaran : ikut warna yg mama suka
nama sekolah : tadika Mutiara bistari
kepakaran : hafal nama otomen
matapelajaran kesukaan : matematik dan agama islam
ucapan : setakat ini saya berpuasa penuh...mama dan abah x janji apa2pun klu saya posa penuh...tp saya mmg suka berpuasa...sy ikhlas...


----------------------------------------

Dah lepas besday dia....aku x lupa....mmg aku ingat...
seorang ibu, jarang lupa tarikh lahir anak sendiri...
anak yg dia kandung ...tambah2 ilhan anak sulong....kehadiran dialah
yg menyebabkan aku jadi ibu utk pertama kalinya


kat bwh ni...menda2 yg aku tempah kat antie yatie...kek dan cupcake..
khas utk kindergarden dia....ilhan terpesona dgn kek tu...
dia suka dan x abis memuji..kek tu sedap bangat!!




OH HATI--> aku menaip sambil mata 1/2 terbukak..ngantuk wehh..
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, August 25, 2009

keliwon

Ada ssiapa telah membuat amal jariah pd aku d awal2 ramadhan ini?...sila ngaku...smlm....aku buat bbrapa pembayaran bil tru internet banking.....sekali terperasan yg baki duit aku tu...cam TERlebih skitttttttt.....skit aje yg tuan2 dan puan2....bbrapa kali aku garu kepala yg x gatal d sebalik tudung ariani (lagik2 nk promo ariani...) camne leh ada xtra ni ek.....


aku check summary utk 7 hari transaksi....hasilnya mendapati spt berikut:



Sapa lak yg kasi duit raya kat aku sblm waktu ni....RM300....jenuh jugak aku mikir...ingatan aku mmg lemah....ssiapa ada bank in duit kutu ke?...hehe..mula le aku mikir mcm2 menda....nk siok pun x berani...takut duit x bkn hak aku....



aku terfikir....duit claim ke?....mungkin duit claim masa aku jadi penel interview Medsi dulu....tapi...klu duit claim...xkan RM300....ciput beno.....aku duty 8 ari nok termasuk kat kelantan 5 hari...terus tiba2 aku jadi x puas ati klu itu duit claim....(nampak sgt dulu aku duty x ikhlas...harapkan duit..kih3)



setakat ari ni...duit RM300 tu masih berstatus misteri....aku xmo wujud unsur2 keliwon d sini...aku harus bawak perkara ini ke biro siasatan....heheh.....klu betoi tu duit claim....aku nk komplen....hehehe....




OH HATI---> ari ni unit kemasukan akn SAH kan sama ada tu duit claim atau tidak...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Monday, August 24, 2009

menu berbuka

masuk ari ketiga kita posa kan...alhamdulillah....aku masih OK...keriok keriek perut tu...adat le yedak...klu x peknen pun..mmg perut akan bunyi....Ilhan pun masih btahan....masih gigih bangun sahur...cuma, klu siangnya dia nampak adik dia mkn nasik+telur...kang bbuka...itew le yg dia nak...klu nampak adik dia mkn meggi...meggi le yg dia nk masa bbuka...hehe..lawak ilhan...



since posa pertama dan kedua adalah ari sabtu dan ahad yg juga adalah cuti...aku pun TERrajin le memasak...simple2 aje....itew je kepandaian aku..masak lauk simple...hehe....yg x simple aku x pandai....kang masak takut hancusss....udah le posa xleh rasa....klu rasa ujung lidah..udah makruh pulak...hehe..maka, aku x yakin pd diri sndiri...


hari pertama tuh, cam tingin nk mkn pecal...kat penang ni...xde pecal....pecal yg d namakan pasembor ada le...memandangkan nk buat pecal adalah sgt senang...sbb main rebus je....maka, aku nekad utk buat sndiri je...klu rebus2 pun xlepas...wat malu je kan..hehehe....kata budak KELANA....klu g camping, kena masak bagai...kih3

hari kedua tu.....cam nk mkn ketam....pnh dgar mitos psl org peknen x elok mkn ketam?...katanya...esok anak yg kuwar..udah xleh duk senyap....mcm ketam...nk merayap je.....aku anggap tu mitos je....cam x logik dan x relevan langsung....maka, wpun jenuh cari daun kunyit xde (cam x best lak masak lemak x letak daun kunyit), jadik le jugak ketam masak lemak cili api yg x pedas sbb mengambil kira anak2 yg nk mkn sama....





OH HATI--> ari ni udah koje...sempat balik masak nasik ajer....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Saturday, August 22, 2009

cekal x?

sekadar gambar hiasan....



hari sabtu....hari pertama bposa...
jam pukul 11.05 pagi....eh...awal lagik ek...
ilhan masih gigih.....cam rileks je dia...
mama ilhan?....perut ada bunyi2 skit....tp wat dek...
jgn layan perasaan itew....


td sahur..harus mkn nasik....sblm ni bleh le skip2 sahur..
skrg...kena fikir ilhan....sian dia....udah le kurus kering
anak bujang aku....klu x mkn nasik time sahur....cam bdosa lak pd dia...
fikir baby dlm perut juga....kena sahur dan mkn nasik....!!


lauk simple cam biasa...goreng je ikan bilis...letak bawang n cabai burung..
goreng telur dadar...jadik le....nasik panas2 letak kicap pekat....
erkkk......tiba2 perut berkeriok....agak dasat bunyinya
stop le citer psl makanan...





OH HATI--> korang sure masih cekal bposa kan....?...






Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Sunday, August 16, 2009

Harapan Ramadhan






d hari yg sama minggu depan...kita akan berpuasa....Ramadhan taun ni..aku ada bbrapa harapan....


1) Taun lepas..d usia 5 tahun, ilhan berjaya berpuasa selama 24 hari....aku kagum dgn anak sendiri...aku doa taun ni..dia lebih gigih sbb dia akan bersekolah pagi dan petang...


2) usia kandungan 4 bulan menuju ke 5... kali kedua aku berpuasa d kala sdg mengandung...dulu, aku ponteng 8 hari sbb muntah yg keterlaluan....harapan aku taun ni...Ramadhan aku akan lebih sempurna


3) Wpun aku yakin, aku xkan dpt ber terawih d masjid/surau sepanjang mlm kerana kengkangan yg tidak dpt d elakkan...aku doa....ada mlm2 yg aku d beri kekuatan...


Selamat menyambut Ramadhan al- Mubarak buat semua...moga puasa kita tahun ini lebih bermakna wpun kita d himpit isu2 berkaitan kesihatan ...




OH HATI---> mungkin emosi aku x stabil....tp setiap kali aku dgar lagu Harapan Ramadhan ni...aku pasti luar biasa sebak
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Friday, August 14, 2009

bkn ngidam

gambo ehsan dr abg G


bbrapa minggu lepas...ati, tekak dan perut aku cam rasa nk mkn jambu madu....erk...aku berkeras2 rasa yg aku bkn ngidam...aku x pnh ngidam sepanjang 3 kali peknen...sbb apa yg lahir cuma keinginan...yg bukan lah meronta2....mcm, klu dpt...siok...klu x dpt...xde rejeki...


musim buah kayu..mmg susah nk cari jambu ni...1 tempat yg aku jamin akan ada adalah kat Hentian Bukit Gantang....tp......penang gan Bukit Gantang....nk kata jauh x jauh..nk kata dekat..3 kali bayar tol le jugak termasuk jambatan kan...maka, aku pendam je....keinginan tetap ada...aku rasa mcm lebih kurang perasaan org yg cintanya tidak kesampaian gitew...redha dan pasrah...


sampai le bbrapa ari lepas...Timbalan Dekan aku ckp..dia kena ganti VC g konvo kat UPSI....mata aku bercahaya kembali.....


"Dr. Hairul...Dr kena tolong ibu2 mengandung mcm sy....sy rasa cam tingin nk mkn jambu madu yg ada kat hentian Bukit Gantang...leh tolong belikan x?"


dan sbg manusia yg berperikemanusiaan...dia kata ROGER...aku rasa sgt puas ati....





OH HATI---> dan tadi..aku menikmati buah jambu madu yg Dr hairul x sampai ati ambik duit dr aku....FOC gitew........cicah gan kuah rojak Mak Bee u olls...sodap!!!








Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, August 12, 2009

selesai!!!

abg me sudah bising.....aku belum lunaskan tag katanya...yelah..ari tu aku poyo2 kata aku bangga dia tag aku...padan muka aku...wakka..mmg patut pun dia sound sbb aku x buat lagik...


bkn senang nk kena tag gan abg me yg itew itew...sbb dia x suka jwp tag...bila dia jwp..dan mengetag org pula, tidakkah ia 1 penghormatan.....kehkhe (abg me...daku membodekmu)


1. Copy award untuk diletakkan dalam blog anda.
- sbb abg me tlh modify gambo yg sepatutnya...daku kena copet dr pengetag beliau...hehe....DONE



2. Nyatakan 6 fakta menarik mengenai pemberi award ini
1) beliau byk masuk kuiz kat TV...antaranya who wants to be a millionaire...
2) beliau suka ambik gambo, dan gambo2 yg d tempeknya sgt menarik
3) jika beliau ambik gambo sndiri n tempek d blog...sure xde kepala...hehe..
4) beliau suka sebut 'itew' 'amvoi' dan 'alahai'
5) beliau ada skuter...dan aku suka skuter..ahaks
6) anak yg bongsu nama yasir...n yasir sudah sesuai menerima adik...wakakakak


3. Setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri
1) mkn koci
2) tgok tv (sambil mkn koci)
3) tenet
4) baca novel (sambil tenet)
5) mop lantai
6) sdg peknen anak ke 3 (ini adalah fakta)
7) pakai face mask (hobi baru sejak H1N1)
8) suka moto dan pnh merempit
9) suka ambik gambo...tp x suka nk upload...huhuh


4. Pilih 10 orang penerima award dan describe tentang mereka.
sbb ia agak special....aku jd agak kedekut n memutuskan utk x panjangkan award ini...keji kan..



-----------------------------------------------------------------------------

dah alang2 jwp tag...aku jwp sekali tag mamai utk aku bbrapa minggu lepas...beliau pun jarang jwp tag..dan julung kalinya menjawap.....maka, aku berbesar ati utk menjawap tag beliau


1. Bekas kekasih saya adalah
- tidak sehensem incik hubby sy...wakkaka


2. Saya sedang mendengar
- anak2 sdg bermain dan cuba menjadi otomen....


3. Mungkin saya patut
- suh dwang senyap skit sbb xleh nk fokus


4. Saya suka
- kalau dwang main secara senyap2


5. Sahabat-sahabat baik saya
- buat masa ni, sahabat2 baik sy adalah seuntai jemaah yg sering berada bsama d kala susah n senang


6. Saya tak faham
- kenapa org malu nk pakai face mask??


7. Saya kehilangan
- album yg mengandungi byk gambar lama dan seluar peknen...dh kena beli lain


8. Ramai yang kata
- "takutnya H1N1...dh ramai yg mati kan..." tp mereka masih tidak mahu memakai face mask


9. Cinta itu adalah
- tidak bersalah...yg bsalah org yg bcinta..kkdg agak keterlaluan


10. Di suatu tempat, seseorang sedang
- g beli makanan ...sbb isterinya x larat nk masak (incik hubbyku...wakka)


11. Saya akan cuba
- menjaga kesihatan diri dan kandungan sebaik mungkin


12. Ayat SELAMANYA membawa maksud
- ALLAH swt.....yg lain xkan kekal


13. Telefon bimbit saya
- xle canggih sgt.....tingin nk beli iphone cam abg me...ngeh2


14. Bila saya terjaga dari tidur
- kaki adik mesti atas perut sy


15. Saya paling meluat bila
- org x tepati masa...wei..masa tu kan emas?


16. Pesta/Parti adalah
- parti tapawer lebih berfaedah


17. Haiwan yang paling comel yang pernah saya temui ialah
- yg kaler kunin masa iklan digi....erkkk....tu masuk kategori haiwan kan?


18. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah
- semua best dan ada ke'best'an yg tersendiri


19. Hari ini
- hari rabu.....x sabo nk tgu CSI-miami...new session...


20. Malam ini saya akan
- tido lepas tgok CSI


21. Esok saya akan
- pura2 rajin bekerja....


22. Saya betul-betul inginkan
- anak pempuan....tp..klu dpt anak laki juga, saya tau ada hikmah d sebaliknya


23. Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini
- ketembaman sy makin terserlah


24. Pusat Membeli belah atau arked permainan
- bukan pilihan utama saya..elakkan berada d public dlm situasi skrg


25. Makanan barat atau Jepun
- sy suka makanan melayu tulen


26. Bilik yang terang atau gelap
- dua2 pun perlu mengikut keperluan semasa


27. Makanan Segera adalah
- x baik utk kesihatan...tp meggi sedap la


28. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang
- "hey!!..kenapa abg duduk atas perut adik!!!" (jerit pd ilhan)


29. Siapa yang anda mahu TAG
- aku kan baik....xyah la tag sapa2......korang baca2 je sudah..hehe




OH HATI--> huh...lega!!!
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

xde sivik

hari ni....bermula lah konvo ke 40 kat tempat aku ni...utk sidang pertama ni...penganugerahan utk Ph.D/Ed.D dan master/sarjana utk semua bidang....aku x duty ari ni...roaming pun malas...sidang pertama ni panjang sgt....mcm2 penganugerah..ijazah kehormat la...profesor emeratus la....aku jd cemuih (kata org utara) ...maka, aku jd tetamu jemputan saja....



memandangkan H1N1 sungguh membimbangkan....saringan kesihatan d buat sblm tetamu masuk ke dwn (termasuk kpd stage party dan tetamu vip) ....org yg ok suhunya d beri stiker ijau dan d benarkan masuk ke dlm dewan...beg kecik berisi face mask, risalah, tisu kering dan basah serta paper beg turut d beri....langkah keselamatan yg baik aku kira.....tp x ramai yg berkesedaran sivik yg memakai face mask....org2 tertentu saja spt aku dan kak mery....


aku pura2 kusyuk ... tgok bro kat belakang tu.....selamber badak je..gambar ehsan dr kak mery



yg paling aku hot....3 makluk kat depan kami...dwang bersin berkali2...batuk dgn beriya2.....membuang hingus bersungguh2...serta membuang2 kahak ke tapak tangan.....semuanya dgn tanpa rasa bsalah...aku jd geram....geram kuasa 3....aku x dulik le dwang tu parent pd student yg dpt hadiah pingat emas canselor sekali pun....dwang takde etika dan xde kesedaran pd situasi semasa...aku rasa cam nk kasi taklimat kesihatan pd dwang masa tu jugak....grkkkk....



OH HATI--> jumpa cikgu sejarah aku yg dpt Ph.dnya....tahniah cikgu bahar!!! dh jd Dr. sekarang
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Monday, August 10, 2009

itik gembo2





skrg bulan OGOS...bulan kemerdekaan gitew....bila masuk bulan kemerdekaan mcm ni....ingatan aku kuat betul pd 1 iklan kemerdekaan taun 1999 oleh Petronas...sungguh bererti...dan bila d tonton berulang2 kali...ia jd sungguh lawak..dan modal utk aku n anak2 ketawa berdekah2....ketawa penawar duka gitew.....


fakta iklan d atas adalah spt berikut:


1) Arahan allahyarhamah YA
2) shooting d tasik Mengkuang, BM
3) menggunakan lagu latar 'itik gembo2' oleh kumpulan A to Z
4) Incik hubby adalah salah seorang pelakon dlm iklan tu...wakakkakaka....





OH HATI---> dpt bayaran antara termahal u olls katanya...hehehe...klu korang bijak bistari, sila la teka yg mana satu dia...heheh...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, August 5, 2009

sbb aku kan ADIK


budak d atas itu adalah Muhammad Ali Idlan...sudah 3 tahun 2 bulan usianya...sungguh sesuai utk menimang adik pd firasat mama dan abahnya....memandangkan dia sgt manja....mama rasa....dia patut menjadi abg kpd seorang adik..supaya sifat2 kemanjaannya berubah kearah kematangan....



masalahnya...sejak lahir...dia d panggil ADIK oleh semua org....terutama abgnya, Muhamad Yusof Ilhan...panggilan itu d ikuti tanpa prajudis oleh mama dan abah..juga insan2 lain d sekitarnya...cuma kkdg...org panggil dia ALI...



tp, bila mama tahu, adik bakal menjadi abg....mama berusaha utk merampas tahta adik itu dr nya...tp adik memberontak manja...bila d beritahu...

"nanti....xleh panggil ADIK lagik tau....adik dh nk jadi abg....kena panggil abg Ngah.."

dia sebek..mulut d ketap2...berpura2 menangis dgn keadaan bibir terketap2...dia mmg pandai belakon...mantOP lakonannya

"x mau...x mau...xmau...ni adik la....panggil ADIK jugak....ADIK jugak..." dia protes dgn aksi manja....nk bg aku cair dgn pujuk rayunya...



salah kami le jugak kan....dh tau yg 2 org anak x ckup....dh rasa nk menambah....gatai mulut nk panggil dia ADIK dr mula...kan susah nk ubah...



aku harap...bila adik dia lahir kedunia...mata hatinya akan terbuka dan menyedari..dia x patut d panggil dan membahasakan dirinya ADIK lagik...





OH HATI--> ari2 dia sembang gan baby....dh mkn ke....tidoq ke tu...jgn tumbuk2 perut mama tau.....betoi2 cam abang kan?
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Monday, August 3, 2009

BTN




korang pnh hadir kursus BIRO TATANEGARA x?....BTN katanya...dulu masa belajo kat U..hadir kursus BTN adalah syarat wajib pengijazah....x berijazah kononnya klu x hadir...maka, terkedek2 lah aku menghadirkan diri....selamat d sitew..berijazah dgn jayanya...


dan skrg...bila jd penjawat awam...hadir dgn jayanya kursus BTN adalah syarat utk naik pangkat....hadoi....x boleh guna sijil masa student ke?...hadeih.....letih d sitew....mujur le aku belum berniat mahu naik pangkat....selamat lagi...


dh 5 kali aku dpt surat panggilan berkursus....kali pertama aku tolak sbb time tu tgh sarat peknen....takut terberanak d kem kaedahnya....kali kedua aku reject sbb tgh BF anak...aku belum bersedia mahu stopkan penyusuan itu...g BTN 6-7 ari sah2 air susu aku kering kelak...kali ketiga aku masih lagi reject sbb masa tu kesibukan keje....dekan kata....hold sekejap....kali keempat...aku reject lagik sbb new sem...student baru masuk....kesibukan lagik....dan baru2 ni...dpt lagi surat....katanya...BTN kali ni agak special...5 taun sekali..BTN d pulau langkawi...hehehe....ada aku kisah......aku tetap reject....sbb kemabukan dan kealahan ni pasti buat aku x selesa d sana...


mujur le BTN bkn syarat sah dlm jawatan...sah2 aku x sah klu camni kaedahnya...heheh....klu takat syarat naik pangkat...aku x kisah sgt....sbb mmg aku belum ready mahu naik pangkat gitew....





OH HATI--> pas beranak nti sure aku dpt surat lagik.....perlu ke aku tolak dgn alasan menyusu badan anak?.....ahaks
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Saturday, August 1, 2009

HUJAN





aku suka semua karya YA (Yasmin Ahmad) ...aku tonton hampir semua filem beliau...semuanya ada impak yg tersendiri pd aku...


antaranya MUKHSIN yg amat berkesan d ati aku...ada suara sumbang yg kata, filem tu seolah2 menggalakkan budak2 bercinta...tp, mampukan kita menafikan...zaman kanak2 kita sungguh istimewa...dan tanpa sedar..kita bersahabat dan perasaan sayang timbul dlm hati...perlukan kita menafikannya?


Filem tu sangat dekat d hati..watak Orkid begitu bekesan....aku suka cara dia bermain dan berkawan...cara dia memakai suwar pendek...betul2 mengingatkan aku ttg zaman kanak2 aku....zaman yg sungguh menyeronokkan kerana aku benar2 menjadi diri aku...


aku sgt suka lagu keroncong hujan dlm filem tu...sungguh berkesan...!!!



OH HATI--> sedang menonton filem MUKHSIN d TV3 utk kali kedua....ALFATIHAH utk YA.....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Friday, July 31, 2009

siaran tertunggak

taun ni....taun kedua aku joint xtvt EG (exchange gift) besday TSY (The Silver Yongs)
apa yg kami buat.....setiap bulan...jika ada ahli yg menyambut besday...
kami aku kirimkan hadiah pd nya...
klu 3 org...maka, 3 adiah utk org berbeza..
adiah tu...boleh d beli...boleh d buat...mengikut budget
yg kami tetapkan...(xleh kurang dr RM10),
xleh kasi brg mkn...x adil gitew....brg yg ada unsur2 kenangan saja...



besday aku lepas lama dh..hehhe....d ari APRIL POOL itew...
tp...aku ambik masa yg lama utk ambik gambo adiah2 tu
(ni salah satu syarat jugak..ambik gambo n tempek kat forum)..
hampun le akak2 dan adik2 yg manis...
ntah kenapa..taun ni...aku berlenggah2...
terhegeh2 gitew...
kak zu dh marah betoi..baru aku terkedek2 gitew...keh keh keh..



berikut adalah adiah yg aku terima utk taun ni..


1) fizan - bantal comei utk letak pin/brouch beserta
brouch ibu dan anak
2) Ainal - baju tido seksi...haha..aku x sempat makei wei..
udah peknen...
3) Kak Nor - set cawan
4) Kak Iman - Buku novel....tau benarkan aku suka novel
5) Kak Seha - tudung ala ariani buatan tangan
berserta brouch ibu dan anak
6) Nim - Tudung berserta brouch ibu dan anak
7) Kak Zu - brouch Avon..
8) Aida - gelang buatan sendiri
9) Ummi - beg avon
10) Erma - beg nyonya..
11) Kak Ita - beg 3 adik beradik














OH HATI --> aku suka semuanya..tima kasih daun keladi...taun depan compom aku joint lagik!!!...meriah besday aku u olls...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

ouch!!



dh 3 bulan kiranya muka aku bebas dr kosmetik....asalnya dulu...sbb aku rajin muntah...jd, aku x kose nk tempek liptik bagai....aku biarkan muka aku semulajadi gitew....


tp...

tp..

tp..


skrg..muntah dh kurang....selera aku nk berliptik dan berbedak sudah pupus...hari2 dtg keje dgn natural beauty gitew...kalau le beauty yedak......kalau x...hazab le org yg tgok muka aku ari2....mcm x mandi pagi pun ada...huhu...aku ngaku..sejak peknen aku selekeh....perfume pun x leh pakai...aku penin gan bau2an itew....



bkn le bermakna sblm ni...aku bermake up bagai nk dtg keje....tp sekurang2nya..aku tempek bedak, pakai liptik ...tu je pun aku pandai...skurang2nya muka aku xle pucat beno..



skrg ni...udah le pucat lesi....bibir aku lak duk kelupas dgn agak kronik....tangan aku ni..gatai je nk tarik kelupas tu...berdarah2...huhuhu..hazab u olls...pedih gilerr...



kang aku nk g cari lip gloss...aku harap lip gloss itew tidak menjadi projek gajah putih...d beli2..kendian x makei...huhuhuh....



OH HATI--> sep duit...xyah beli perfume...liptik gan bedak..huhu
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, July 29, 2009

"Funeral"






Entitled "Funeral". Directed by the critically acclaimed and award winning film director, Yasmin Ahmad, and commissioned by the Ministry of Community Development, Youth and Sports "MCYS". The story portrays a mother's love for her husband.Family Singapore MCYS Youth Commercial




OH HATI --> alfatihah utk beliau...I dont think we will again be inspired by any movies and commercial again
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, July 28, 2009

Maldives



seminggu lepas...bos tarak...g Maldives gan Dekan..dekan mmg ada projek baikkkkkkkkk punya gan salah 1 kolej/U kat situ..apa kata org...KALABORASI (mcm salah eje je...byk kali aku kena tegur dlm meeting sbb silap eja perkataan ni..hehe)



Dekan pnh janji..."pasni i bwk u next round punya promotion..." aku angguk2 sopan ala2 oshin....masa tu dekan bwk bos aku tuk 1 promotion....mungkin dia takut aku kecit ati.....ehh....idak...wpun ati aku cute dan comel....tp aku bkn jenis suka kecit ati tuk menda2 camni...



tiba2 aku dgar dwang nk g Maldives...amboi bos..langsung x bgtau aku..aku dgar pun melalui angin sepoi2 bahasa gitew...sepemergian dia pun..dia x panggil aku utk update apa yg aku perlu follow up sepanjang seminggu ketiadaan dia....terlebih x cited hagaknya..heheh



minggu ni bos dh balik....tp Dekan...kat Jepun ada presentation apa ntah...aku tgu gak klu bos nk pass apa2 cerderati dr sana..namun, setelah masuk ari kedua....nan ado...tarakapa2pun....dia bwk balik kenangan indah je gamaknya..hehe....



OH HATI---> jgn bwk balik virus udah ye bos....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Sunday, July 26, 2009

rahsia hati

Drama bersiri Rahsia Hati lakonan Aaron Aziz gan Rita Rudani ni...dh aku follow agak lama....dr watak aaron tu ala2 jatuh cinta gan mak rita rudani....beriya2 dwang nk kwin...n watak rita sakit jiwa sbb tgok mak dia nk kwin gan org yg dia suka dlm diam tu...sampai episod minggu lepas....terbongkarnya rOhsia..rupa2nya aaron gan mak rita purak2 saja sbb rita ni asalnya jual mehei....heheh...aku suka suka suka!!!!



akhirnya...erk...aku menyedari...sesuatu telah berlaku....erkkk....erk....




aku...




aku....




aku....



telah curang pd fizz fairuz.....huhuhu.....



aku TERsuka pd Aaron Aziz...ngeh2







OH HATI--> hahah..rasa sgt poyo...ct...ben...klu korang jumpa Aaron...ckp aku kim salam yek...hehhehe....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Saturday, July 25, 2009

FM vs EBM

rujukan:
FM = formula milk
EBM= expressed breast milk (susu badan yg d perah)


utk ibu2 d luar sana yg akan dan pernah melahirkan anak....sejauh mana kesungguhan anda utk memberi susu ibu berbanding FM kepada anak anda?...sejauh mana anda merasakan susu ibu adalah hadiah dan sumbangan terbaik kpd tumbesan dan perkembangan anak2 anda.....dan kepada suami dan golongan bapa..sejauh mana sokongan anda kpd sang isteri utk beliau menyusukan anak anda..adakah hanya dgn sokongan moral?...atau menghulurkan wang ringgit sbg pelaburan berharga utk membeli breast pump khusus utk isteri anda yg bekerja.....



ini pengalaman aku sndiri...masa melahirkan anak sulong....aku ni masuk dlm kategori naif psl bab2 penyusuan....wpun aku masih menyusukan badan...dan bila waktu pantang dah nk abis...n aku akan masuk keje smula..terkocoh2 aku buat sebey....FM apa yg terbaik utk ilhan....sedangkan aku lupa....susu badan adalah susu yg terbaik dan tiada tandingan...



aku bekerja shift waktu tu...waktu keje..ilhan akan minum FM sepenuhnya...bila balik umah..baru aku susukan badan...situasi tu menyebabkan kualiti dan kuantiti susu aku berkurangan, genap 6 bulan...susu dan takde....dan ilhan mula menyusu FM sepenuhnya...



kesedaran meningkat bila aku lahirkan idlan lebih 3 thn lepas...seorang rakan sekerja..kasi aku pinjam breast pump..wpun manual dan bukan yg mahal....breast pump tu sgt berharga buat aku.....setiap hari d opis....aku memerah EBM 2 kali....wpun susu yg aku dpt x byk..sekitar 2 botol....tp itu adalah pergorbanan berharga aku...aku simpan EBM tu dlm peti ais kat tempat keje (bungkus elok2..kang ada yg terminum x pasal2 aku jd ibu susuan fulak), esok pagi hantar idlan...aku pass 2-3 botol pd bb sitter...proses tu berjln dgn baik sehingga 6 bulan....kuantiti susu berkurangan bila menjelang bulan puasa.....salah aku sndiri..sbb aku x jaga pemakanan...



wpun x begitu xklusif breast feed...aku puas ati...idlan menyusu badan sehingga dia berusia 2 tahun...ada byk perbezaan antara dia dan abg..hubungan kami berdua sgt akrab..kasih sayang kami agak berbeza...dan daya tahan/antibodi dia lebih kuat berbanding abg....



kali ni...aku berazam utk lebih xklusif memberi susu badan....pelaburan d lakukan..mungkin agak lewat sbb dh anak ke 3....xpe...klu d takdirkan lepas ni...aku dh x beranak lagik....aku pass breast pump ni pd yg memerlukan....aku dh berjaya beli Medela mini elektrik beserta cooler beg yg lengkap dgn ice packs




breast pump tu aku beli dr kwn punya kwn yg kebetulan hanya menggunakan sekali 2 saja kendian menyedari, tiada air susu...nk let go murah2...separuh dr harga asal yg dia beli...Rm450++ ... dia jual RM250 ...set cooler beg tu...dia beli RM85 dan jual RM70 pd aku...



aku sgt xcited dan x sabar utk menyusu lagik...!!!!




OH HATI---> asalnya nk beli medela harmony...ni yg manual pump....xpe...dpt yg mini elektrik dgn harga harmony adalah bonus!!!
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Thursday, July 23, 2009

langsai utang tag

sbb aku x suka berhutang....maka, berdikit2 aku cuba langsaikan utang tag yg ada dlm list....


tag dr zueAzman

1. If you can be an animal, what will u be?
  • aku bahagia jd manusia....perlu ke nk jadi animal fulak....

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?

  • isk...dosa weh merompak bagai...tidak tidak...aku xmo jd perompak

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?

  • tiba2 imaginasi aku rendah....mungkin sbb aku lapo...maka, aku xleh fikir...huhu

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?

  • lalu ke lagik nk mkn weh time2 kritikal gitew?....huhu.....fokus pd amal ibadat jelah...

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?

  • bunuh membunuh ni dosa beso kan?...isk....xyah lah....klu dia jahat pun..bio tuhan yg balas

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?

  • sukar nk buat pilihan.....esok2 aku bg jawapan voleh?

7. If you can date celebrities, who is that person? why?

  • selera aku rendah je weh...selera org kampung....gan FIZZ FAIRUZ je...wakakka

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?

  • ni pun xleh jwp secara spontan....kena bg masa bbrapa ari ni pikir...hehe...

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why

  • xyah le tag sapa2.....wat susah2 nk mikir je....


------------------------------------------------------------------------------------------

tag dari intan.dayana




1. Copy award di atas dan letakkan di blog anda

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award neh.
  • sgt comei...cute miut....(mungkin org nama intan d takdirkan begini..wkakaka)
  • aku lahir 1/4...dia lahir 2/4....wah wah wah....
  • masih ke sekolah....hehehe....budak lagik...tu je beza gan aku...hehehe
  • sgt riang dia..spt kanak2 ribena....sama spt aku suatu ketika dahulu..ahaks
  • baru pas abis praktikal....ramai peminat misteri nusantara...hehe

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta @ hobi sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.
  • tgh peknen anak ketiga
  • x suka masak....tp suka ngemas
  • daku anak manja....so?...xde masalahkan
  • aku suka baca novel....kak su....sy suka karya akak...!!!
  • pnh jait manik kat baju raya taun lepas...pertama dan terakhir gitew...
  • aku suka berambut pendek...2 3 bulan sekali, harus potong okeh
  • pnh masak kek...perh...sila kagum
  • paling pandai masak laksa...wakkakaa....gilak perasan
  • sgt tidak suka makanan barat dan jepun...suka melayu saja...hehe
  • daku ada rangkaian jemaah yg sudi mendengar keluh kesah setiap hari

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.

x perlu kot..menda ni dh lama....


-------------------------------------------------------------------------------------


tag dari fizan

1) Anda rasa anda hot?
- slalu rasa hot....tp since ada kat opeh...xde le hot sgt...ada aircon....nyaman....
- buat masa ni xde hot kat sapa2.....org x kacau aku...aku x kacau org okeh...


2) Upload gambar kegemaran anda



3) Kenapa anda suka gambar ini?
- semestinya suka....tu gambo org yg paling aku sayang....gambo mak gan abah yg dh berusia lebih dr 50 tahun....sungguh2 bererti dan bernilai...



4) Bila kali terakhir anda makan piza?
- piza hut ke?...bbrapa bulan lepas ketika masih berselera....tp baru2 ni aku ada beli piza AMAN..kat psr mlm...


5) lagu terakhir yang anda dengar
- KURENOKO NO TANGO

6) Apa yang anda buat selain selesaikan tag ini?
- buat pengesahan 'salinan d sahkan benar' student yg hampir mencecah 70 keping


7) Selain dari nama anda sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?
- aku suka org panggil aku INTAN...(ramai yg x tau..INTAN bkn nama sebenarku..hehe)

8) Rakan kesayangan tag seterusnya
1) fizan
2) aidaroha
3) Jelitaayu
4) ainal
5) siti zack
6) benjy


9) Siapakah no 1 kepada anda
- kwn maya yg kendiannya menjadi kwn realiti...dia sungguh ngetop dan byk persamaan jiwa dgn aku...


10) bagaimana pula dgn no 4
- masih seorang kwn maya yg sudah bertukar menjadi kwn realiti...pd aku...dia ni sgt optimistik dan sentiasa berusaha nk majukan perniagaan...

11) katakan sesuatu ttg no 5
- kwn yg aku kenal sejak 12 tahun lepas...perwatakan 100% berbeza dgn aku dulu..tp kami sgt akrab dan ngam..x semestinya org seperwatakan akn jd kwn baik kita kan...

12) Bagaimana pula dgn no 3
- Akak ni juga asalnya adalah akak d alam maya sblm kami berjumpa secara realiti...dia bleh kasi nasihat bila d perlukan...


13) Siapakah no 2
- kwn maya yg aku kenal lebih dr 3 tahun...nampak spt kecil..tp dia sgt tabah....sgt cekal dan berfikiran matang

14) Bagi pesanan anda untuk org no 6
- ben...kehidupan mmg rumit...adakalanya...kita ingin jd spt org lain kerana menyangka kehidupan mereka bahagia...tp, kita tersilap kerana kebahagiaan adalah sgt subjektif dan terpulang kpd individu utk mentafsirnya....ko tau aku syg ko sbb ko kwn yg terbaik yg pnh aku kenal...aku sentiasa doa ko bahagia ben!


---------------------------------------------------------------------------------------------

tag dari liya


Rules tag ini adalah seperti berikut :-

[1] Upload 3 keping pic "candid yang wow~!!" adooo
[2] Describe it
[3] Tag rakan-rakan yang lain... berapa orang takpa katanya, ahaks!!


naya betoi nk jwp hak satu ni...aku x byk gambo sndiri..tambah2 gambo candid....januh aku godek....terjumpa jugak..nasib la....




gambo 1st gan 3rd masa g langkawi...kat atas gunung mat cincang (ke mat jinjang?...iskkk)......aku langsung x perasan staf aku duk candid gambo..mujur le senonoh....i malu tau....balik2 tu...tgok cd yg dwang distribute...terpandang gambo candid aku ni...klu x senonoh...aku kasi review teruk kat budak tu..lantok situ..hehe...


gambo 2nd tu..masa g gader2 geng penang....akak fizz yg cute tu..bagus je duk candid gambo aku....sekali lagi, mujur berjenis..klu x...jgn harap aku nk tempek kat sini kan..wkakakak


nak tag sapo?....korang buat la secara sukarela n sukati...aku malas nk tag sapo2...hehehe..klu rasa nk buat..buat aje....sgt2 d alukan..

--------------------------------------------------------------------------



OH HATI---> peh....selesai sudah...bahagia rasa..mcm baru pas siapkan assigment ....huhu





Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Wednesday, July 22, 2009

14 minggu



aku tau...menda yg aku nk citer ni..masalah sejagat..masalah global gitew...apa de hal......aku masih nk citer jugak...sbb aku xde idea nk update....har har har...voleh gitew....pasti voleh kan...


usia kandungan dh masuk 14 minggu....3 + bulan le dlm bahasa mudah...masih dlm tempoh kritikal gitew....aku masih alah pd lauk pauk...katakan TIDAK pd ikan...TIDAK pd ayam...TIDAK pd daging...TIDAK pd sutun...TIDAK pd udang....setakat ni...aku leh terima ikan kering, ikan masin gan ikan bilis je....nampaknya selera anak aku...selera kampung2 gitew...syukur la ..x nyusahkan mak apak setakat ni...


bihun x lalu, mee pun begitu....paling kagum....LAKSA.....OMG!!!!..makanan ruji aku tu...xleh d terima oleh tekak aku....KOCI?...huhu..sori le YB..udah lama aku x mengoci....terputus terus selera aku...


kata gyne....utk lepaskan tempoh kehilangan selera ni...mkn byk buah...klu x lalu lauk pauk..since tu protein...cari sumber lain...cam tauhu....cicah kuah kacang skit....tp...hampunnn....aku dh serik gan kuah kacang....ari tu mkn satey..cicah kuah kacang......sekali muntah....sebijik2 kuah kacang tu kuwar...perit idung aku beb....pedas dan pedih....


maka, setiap hari...aku berada d dlm dilema yg maha dasat bila tiba waktu mkn....aku langsung xde selera utk mkn..tp aku tahu yg aku MESTI makan...tidakkah itu dilema yg dasat?...aku berperang dgn perasaan...."ko kena mkn intan...paksa...paksa....makan jugak....kalau x mkn...perut angin...mesti muntah..muntah yg perit..muntah ijau ok....".....tp....pas mkn pun muntah.....perit jugak...tambah2 klu mkn menda pedas....huhuhu...


utk yg senasib dgn aku....ini pengorbanan kan...kkdg aku rasa cam nak nangis...tp bila ingatkan ini adalah pengorbanan....aku kena jd sgt tabah...aku perlukan sokongan....dan alhamdulillah...aku dpt sokongan tu dlm tempoh yg kritikal ni..tima kasih pd incik hubby yg sgt memahami aku....sgt2 mengambil berat...dan sudi mengambil alih byk perkara d umah...


dan utk anda yg tidak menghadapi masalah ketika d frasa pertama (1st 3 month)..tidak mengalami alahan..tidak hilang selera makan...anda mmg wajib bersyukur....





OH HATI--> bukan senang nk senang
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, July 21, 2009

whine up

penyakit malas menghupdate datang lagik... (baca mcm versi mat sentul..Tora datang lagik...) adeih...


sbb malas nk menaip...aku nk tempek sumething....lagu ni antara kegemaran aku masa kelas latino (x sabo tgu taun depan..lepas pantang weh....nk joint kelas tarian latino balik....) klu ada adegan yg menjolok mata dlm VC ni...korang tutup mata ek....


dan..memandangkan kelas latino memberi fokus kepada pergerakan d bahagian perut dan pinggul (khusus utk mengempis dan mencantikkan kawasan tersebut)....ada gerakan tarian kat de luna (dlm video tuh) yg betui2 mcm gerakan dlm kelas....windu ah mau bergoyang








OH HATI--> tingat suasana dlm kelas...gelap...ada lampu disko (gamaknya le...ikut kata dwang...aku x pnh masuk disko)...heheh....n yg penting...semua pempuan u olls....time ni aku slalu nari bersungguh2 utk ilangkan bebanan keje...perh...pas nari latino dance 7-10 lagu...mmg peluh merembes u olls...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Friday, July 17, 2009

alkisah

4.30 ptg (khamis) : incik hubby sampai kat opis aku....nk ambik aku balik...since awal..aku suh dia masuk bilik lepak dulu....


5.30 ptg (khamis) : siap2 nk balik...masuk keta...start ...keta gegar2....x idup....try berkali2....gagal....incik hubby dgn gaya macho (tp hancor) mengodek apa yg patut....mcm teror...har har har....


5.40 ptg (khamis) : masih gagal...tipon mekanik yg biasa repair keta...."ok ok..org gua dtg lagi 1/2 jam..." perh...belengas le nk tgu....


6.20 ptg (khamis) : masih x sampai2...sesat kot....ingatkan org melayu je slalu wat janji melayu...org cina pun sama...haiyakkkk....tifu punya olang...


6.30 ptg (masih khamis) : baru sampai....mula mengodek...kelenting kelentung.....start engin...gagal....cuba lagik...nampak gigih cina ni wat keje...x putus asa...


7.30 mlm (khamis) : aku masuk bilik...sembahyang dulu la....mintak doa....


7.40 mlm (khamis) : cina makenik kata...tinggal dulu keta..esok dia mai tgok lagi apa prob...ok...sattle 1 bab....yg x sattlenya....kami nk balik camne....jauh weh umah..klu jalan kaki, pagi esok lum tentu sampai (aku tipu)


7.40 mlm (khamis) : incik hubby kata...mintak tulun along la...suh along mintak tulun kwn dia yg ada keta tuh...tulun bwk kami balik....along kata ok....tp tgu sat.....depa nk bukak posa....kui 8 gitew....


8.00 mlm (khamis) : tgu depan pintu opis bahagian luar....dekan kuwar...perhh..terkojot aku...ingat sapa mlm2 ni...aku tgu dekan offer guna keta jabatan ..tp impian hancur..berkecai...lagi pun ..aku ckp....anak sedara aku mai ambik...huhuhu....


8.20 mlm (khamis) : mak aih...lamanya budak2 ni....bkn tmn pekaka tu sebelah je gn tempat keje aku....adeih...naik keta sorong ke hapa dwang ni skit punya lama baru nak sampai...


8.30 mlm (khamis lagik) : nampak keta viva berenti depan jln..."depa ke abah...?" aku tanya sbb x pasti dan gelap...."klu bukan depa pun..kita masuk jelah buat x reti..."....ceh.....dia masih nk melawak d saat aku kebusukan sbb seharian pakai baju batik (baju kurung moden)


9.00 lebih2 (khamis) : baru sampai umah....sgt letih dan mencabar....esok pikir lain nk p keje naik apa....


" tu la mama...org suh tukaq keta xmo...." nampak...aku jugak d salahkan....

"tu la abah...org suh juai moto abah..kita beli keta satu lagi abah xmau..." ahaks...aku suka ayat ni....sure muka dia pink sbb x puas ati aku sentuh bab moto dia...

maka, td pagi...kami g keje naik moto jerangkung jugak.....aku x hepi sbb pembonceng lebih tinggi dr pemandu...aku rasa mcm nk terpelanting...peluk kuat2 pun masih xde kesan (ahaks...) pastu..aku jd gabra tiap kali dia nk cilok...aku takut handle moto tu sangkut d celah2 keta....hohohoh...






OH HATI--> dlm keadaan terdesak..moto yg handlenya lebih tinggi dr kepala pemandu ni ada gak manafaatnya...wpun aku x berapa hepi dgn 'dia'..hehe..oye...keta dh siap...jgn tanya rosak apa...aku x tau nk cerita....wahahhaa...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja