Wednesday, July 22, 2009

14 minggu



aku tau...menda yg aku nk citer ni..masalah sejagat..masalah global gitew...apa de hal......aku masih nk citer jugak...sbb aku xde idea nk update....har har har...voleh gitew....pasti voleh kan...


usia kandungan dh masuk 14 minggu....3 + bulan le dlm bahasa mudah...masih dlm tempoh kritikal gitew....aku masih alah pd lauk pauk...katakan TIDAK pd ikan...TIDAK pd ayam...TIDAK pd daging...TIDAK pd sutun...TIDAK pd udang....setakat ni...aku leh terima ikan kering, ikan masin gan ikan bilis je....nampaknya selera anak aku...selera kampung2 gitew...syukur la ..x nyusahkan mak apak setakat ni...


bihun x lalu, mee pun begitu....paling kagum....LAKSA.....OMG!!!!..makanan ruji aku tu...xleh d terima oleh tekak aku....KOCI?...huhu..sori le YB..udah lama aku x mengoci....terputus terus selera aku...


kata gyne....utk lepaskan tempoh kehilangan selera ni...mkn byk buah...klu x lalu lauk pauk..since tu protein...cari sumber lain...cam tauhu....cicah kuah kacang skit....tp...hampunnn....aku dh serik gan kuah kacang....ari tu mkn satey..cicah kuah kacang......sekali muntah....sebijik2 kuah kacang tu kuwar...perit idung aku beb....pedas dan pedih....


maka, setiap hari...aku berada d dlm dilema yg maha dasat bila tiba waktu mkn....aku langsung xde selera utk mkn..tp aku tahu yg aku MESTI makan...tidakkah itu dilema yg dasat?...aku berperang dgn perasaan...."ko kena mkn intan...paksa...paksa....makan jugak....kalau x mkn...perut angin...mesti muntah..muntah yg perit..muntah ijau ok....".....tp....pas mkn pun muntah.....perit jugak...tambah2 klu mkn menda pedas....huhuhu...


utk yg senasib dgn aku....ini pengorbanan kan...kkdg aku rasa cam nak nangis...tp bila ingatkan ini adalah pengorbanan....aku kena jd sgt tabah...aku perlukan sokongan....dan alhamdulillah...aku dpt sokongan tu dlm tempoh yg kritikal ni..tima kasih pd incik hubby yg sgt memahami aku....sgt2 mengambil berat...dan sudi mengambil alih byk perkara d umah...


dan utk anda yg tidak menghadapi masalah ketika d frasa pertama (1st 3 month)..tidak mengalami alahan..tidak hilang selera makan...anda mmg wajib bersyukur....





OH HATI--> bukan senang nk senang
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

18 comments:

zino said...

jaga diri jaga kesihatan...

Rozita said...

huhuhu~ still long way to go. lambat lagi nak menetas. jaga kesihatan ye

dibabycollections said...

gitulah Tan nak dpt sesuatu yg berharga itu bukan senang..itulah dugaannya. aku dulu nak tunggu ke tempoh 4 bulan alahai terasa lamanya lepas masuk jer ke 4 bulan pegnen..automatik hilang semua loya2 muntah2 tu makan selagi boleh.. hehhe enjoy ur pregnancy

kayteeze said...

Ooo...kesian nya....

Asam gelugur boleh makan tak ? Kak tie ada banyak ni, ekekeke....

Tak pe, sabor je laa... Nanti sampai satu ketika, semua jenis makanan boleh telan, hi hi..

ibu_umairah said...

jaga diri baik2...........n jaga kesihatan

mamai said...

alahai siannya tapi wife aku tak pulak cam nie..cuba minim susu lebih sikit or cari la vitamin B complex, makan sayur pun elok juga. sabar la yer

benludin said...

semoga semuanya selamat...insyaallah...

Riezal said...

congrats Intan.. Take care.. hang kena jaga diri.. jaga kandungan hang.. makan kena mau.. nasi kandaq jgn miss.. :). Aku doakan moga kandungan hang dan juga diri hang senantiasa sihat.

kenari said...

intan..tak tau nk kata pe sbb takde pengalaman sndiri, sabaq sj la naaa. berat mata yg memandang berat lagi perut intan yg menanggung...tc

sonata anak kancil said...

tahniah! buat bersabo...& mesti makan , perut dah masuk angin nanti,lain jadinya...

Cik Amoi said...

akak...tahniah!!
jaga kesihatan...ok

Faridrashidi.Com said...

Semoga semuanya selamat ya..

Moga anak yang bakal dilahirkan menjadi baik dan insan berguna.

s@yangh@sni said...

kena banyak sabar nie..
cuba ler makan..
tak kisah arr apa2 pun..
yang penting kesihatan tu terjaga..

xiiinam said...

Sambil khusuk membaca...tanpa kusedari tanganku menusap-ngusap perutku....



Kenapa tah....!!

INTAN said...

ZINO
sure...makasih abg zino

KAK ITA
lama lagik kak...berbulan2 lagik...

CT
yelah..bkn senang nk senang, kena rasa susah dulu...

KAK T
wah..tokeh asam gelugur...hehehe....tu la kak..lepas ni jd hulk le saya

IBU_UMAIRAH
tima kasih

MAMAI
tiap org x sama....even setiap kali peknen bg setiap pempuan tu pun x sama...tp daku tiga2 kali ni..sama je..soper tu jugak

BENLUDIN
ye ye..harap2 begitu la...bila lak ko nak menambah supaya kita seri?

RIEZAL
nasik kandaq ka?...adeih..x peknen pun x lalu weh..tp nasik CERGAS aku suka la..

KENARI
hahaha..betoi2...nasib perut x bapa boyot lagik..esok2...memboyot le tuh

SONATA
betoi...klu x mkn..peritnya rasa perut

AMOI
harus okeh

FARID
alhamdulillah...mudah2an gitew

YUS
daku cuma....mmg kena mkn..klu x..jenuh

KAK LAH
adeih....tingin ke kak...apa lagik...ayuh!!!

U-jin said...

besnye...peggy ek...tahniah....
sabor ek....baru2 jer tu

znurul said...

sian kat ko...aku macam takleh nak imagine rupa ko yg tak berselera nak makan...memang tak seswaiii...sebab ko mmg suka makan..hahaha...takpe lah ini lah pengorbanan macam ko cakap tu la..tak lama tu, bulan depan ok lah tu kot..insyaAllah..take care!

@LiYaNNuaR said...

adehhh... simpati betoi ngan ko noks... soba eh... take care tau... takot nya kalo tjadi kat hakuuu cenggitu... gigil makkkk...