Thursday, October 15, 2009

Bingkisan hati...





baru saja semangat aku pulih........sekurang2nya aku sudah menemui sentuhan utk berkongsi kisah seharian....tiba2...mlm isnin lalu....aku menerima sebuah perkabaran.....bukan lah mengejutkan...kerana, kami semua sedia maklum ttg hal ini....cuma mungkin tidak menyangka yg ia terlalu awal akan berlaku....


HAZIQ telah kembali ke rahmatullah...setelah 37 hari melihat dunia....37 hari merasakan nikmat menyusu susu ibunya....menerima kucupan demi kucupan..belaian....dan kasih sayang....dan setelah 37 hari diberi nyawa.....detik utk pulang telah tiba...haziq kembali kepangkuan penciptanya dan meninggalkan kami dgn pelbagai rasa....


HAZIQ adalah cucu sedara aku...cucu sedara yg kelima...dia anak kepada anak sedara aku....atau cucu kepada kakak sulong aku....x kira siapa pun dia....kelahirannya adalah satu hadiah yg cukup indah....


di lahirkan pd bulan Ramadhan dgn masalah saluran jantungnya yg gagal berfungsi dengan baik...setelah seminggu d lahirkan, haziq telah melalui bypass surgery....sedikit membantu dan haziq d benarkan pulang ke kampung utk menyambut hari raya....


Syukur kerana Allah mengerakkan kaki aku utk ke Kuala Kurau, melihat Haziq pd raya kedua...aku berkesempatan utk mencium....dan sempat membahasakan diri sbg "opah chu..."......."opah chu harap..haziq cepat sembuh....boleh bermain dgn mak/ayah saudara yg bakal opah chu lahirkan nanti...."


8hb Okt....haziq melalui major surgery dia IJN....abahnya....yop...anak sedaraku sempat menghantar sms....memaklumkan ttg hal itu dan meminta supaya aku mendoakan kesejahteraan dan keselamatan haziq...


"Pembedahan berjaya...tp jantung haziq lemah..." kata yop bila aku bertanya.....


Namun....pada Isnin yg lepas...aku menerima berita...yg Haziq telah kembali......dan mlm tu, aku gagal melelapkan mata...tanpa aku ketahui....apa puncanya...


Selasa....aku ke Kuala Kurau..memandu seorang diri..utk bersama2 ahli keluarga yg lain...melihat haziq utk kali terakhir....aku mengaku...yg aku menangis....sebak...dan gagal mengawal perasaan...mungkin emosi sbg perempuan mengandung begitu keterlaluan...hujung baju kurung aku basah....


Wpun...mak sbg Nek nyang berkali2 berkata pd yop....syurga tempat haziq kelak dan dia pasti di sambut oleh bidadari syurga...tp...ayah mana yg tidak sebak, ibu mana yg tidak bersedih...."sabar ida....jgn ikut hati...jaga diri....jaga kesihatan..." hanya itu yg mampu aku kata pd anak sedara ku....ayat2 lain gagal keluar dr mulut...





OH HATI--> alfatihah utk haziq...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

36 comments:

@LiYaNNuaR said...

Al-Fatihah... takziah noks... tkejut aku terima berita ini tgh ari smlm.. aku baru je sampe hotel.. moga kedua ibu bapa Haziq tabah hadapi dugaan ini...

@LiYaNNuaR said...

eh... tgh ari kemarin ler.. lupe pulak aku.. huhuhu

Rozita said...

takziah~ tuhan lebih syg kan dia
ahli syurga tu

mamai said...

takziah...tempatnya telah di jamin dan dia bahagia di sana

Yunus Badawi said...

alfatihah utk haziq. Dari Dia kita dtg dan kepadaNya kita kembali.

Mr PenyuBiru said...

salam takziah sekali lagi. Haziq pergi dalam keadaan putih suci.ustaz kata ahli syurga.

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

takziah......alfatihah..

ezzati said...

alfatihah utk arwah...

NaqeebLukhman said...

kalau nko ada bingkisan hati aku dah tergerak hati huhuhu

apapun... takziah untuk yang terlibat...

rynas said...

sungguh sedih berita itu...cam nerlah anak buah ko menghadapinya sebab aku bayangkan kalau aku berada di tempat dorang..entahlah hanya kesabaran yg mampu mengubat segalanya..kita hanya boleh berkata ttp mereka yg menanggungnya apatah lagi. al-fatihah...

Boo-lah said...

innalillahi wainna ilaihirajiun.. sedih saya baca brita ni..

MOKCIK AZWA said...

Al Fatihah untuk arwah Haziq...semoga damai dan tenang dia disana menghadapNya.

Mokcik pun turut sebak..semoga kedua ibu bapanya banyak2 bersabar menghadapi dugaan.

Nur Irfan Juezrie said...

hampir menangis membaca cite ini.. yups betul k.intan, naluri sorang ibu.. al fatihah utk haziq.. Dia telah dijanjikan syurga di sana.. InsyaAllah..

xiiinam said...

ckLah baca laju2 sbb selalunya laptop ckLah akan padam setiap kali mengunjungi blog Intan.

xiiinam said...

Al-fatihah.....
Moga ibunya tabah.....








(setelah restart computer....demi mengunjungi kamu, adikku!)

xiiinam said...

bukan blog intan je. Semua web yang menggnakan blog template dari sumber yang sama dengan intan ni.....atau sesetengah widget dan skrip java yang dapat dikesan oleh kapersky, ada virus!



ok ckLah....ready untuk black out!!




Tak apa, demi Intan ku sanggup restart banyak kali...!!!

ennieva fauzi said...

Takziah, Tuhan lebih menyanyanginya Tan...

ekhalidah said...

moga ibubapanya tabah .. moga dikurniakan rezeki lagi dpt mengubati hati mereka .. anak kecil tu dah pasti ke syurga

Mak Su said...

segala kebaikan didoakan utknya di sana

kiranajoe said...

takziah..sangat sedih. tapi reda la, setiap percaturan yang telah ditentukan Allah ada sebab musabatnya..

redha lah dia pergi. mungkin itu lebih baik daripada dia sendiri menanggung derita semasa hayatnya.

Tie said...

Sayunya rasa.

Moga2 ibunya tabah dan redha.

Zyma Saad said...

Salam Intan.....

Sy singgah m`baca di sini.
:)


http://zymasaad.blogspot.com/

mamai said...

rindu entry kamu yang baru..sihat ka

en_me said...

“Innalillah wa-inna ilaihi raji’un – Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return”.. salamm akak intan tewww

Tie said...

Salam Intan..

Sihat ke ??

mamai said...

hi lama tak nampak anak abah nie...sihat ker baby juga sihat hendaknya

zino said...

takziah kepada keluarga haziq..

al fatihah...

mamai said...

aku dah mula rasa kehilangan anak abah ini semoga dia sihat

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam...setiap manusia akan usaha dengan sungguh terhadap apa yang diyakininya.......kita sebagai orang islam...kene yakin bahawa ,kita akan mendapat kejayaan apabila kita mentaati perintah Allah dengan cara yang dilaksanakan oleh baginda saw....

@LiYaNNuaR said...

aku merinduimu tingtongggg...

Tie said...

Intan okay ke ? Lama tak online ni... gi mana, ya ?

kenari said...

awat lama tak update ni? bila due baby tu...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

sabar ye..dugaan ni

Adry said...

lamanya tak update... apa pun... sabar lah ...


Adry @ http://www.adrysabry.com

@LiYaNNuaR said...

hai noks... hehehe

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)