Wednesday, August 5, 2009

sbb aku kan ADIK


budak d atas itu adalah Muhammad Ali Idlan...sudah 3 tahun 2 bulan usianya...sungguh sesuai utk menimang adik pd firasat mama dan abahnya....memandangkan dia sgt manja....mama rasa....dia patut menjadi abg kpd seorang adik..supaya sifat2 kemanjaannya berubah kearah kematangan....



masalahnya...sejak lahir...dia d panggil ADIK oleh semua org....terutama abgnya, Muhamad Yusof Ilhan...panggilan itu d ikuti tanpa prajudis oleh mama dan abah..juga insan2 lain d sekitarnya...cuma kkdg...org panggil dia ALI...



tp, bila mama tahu, adik bakal menjadi abg....mama berusaha utk merampas tahta adik itu dr nya...tp adik memberontak manja...bila d beritahu...

"nanti....xleh panggil ADIK lagik tau....adik dh nk jadi abg....kena panggil abg Ngah.."

dia sebek..mulut d ketap2...berpura2 menangis dgn keadaan bibir terketap2...dia mmg pandai belakon...mantOP lakonannya

"x mau...x mau...xmau...ni adik la....panggil ADIK jugak....ADIK jugak..." dia protes dgn aksi manja....nk bg aku cair dgn pujuk rayunya...



salah kami le jugak kan....dh tau yg 2 org anak x ckup....dh rasa nk menambah....gatai mulut nk panggil dia ADIK dr mula...kan susah nk ubah...



aku harap...bila adik dia lahir kedunia...mata hatinya akan terbuka dan menyedari..dia x patut d panggil dan membahasakan dirinya ADIK lagik...





OH HATI--> ari2 dia sembang gan baby....dh mkn ke....tidoq ke tu...jgn tumbuk2 perut mama tau.....betoi2 cam abang kan?
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

21 comments:

@LiYaNNuaR said...

hohoho... kes ini sama semacam kes adik-badik mak aku la, noks... erm, adik mak aku yg ke-6... kononnya itu le yg bongsu... panggey le paksu... tup tup... sewaktu aku dilahirkan... tahun berikutnya, opah aku turut mlahirkan pakkecik aku... then, bila opah aku lahirkan pakteh aku... mak aku pulak lahirkan angahhhh dalam tahun yg samaaaa...

aterrrr... dah terbiasa, dan terasa keliru pluss kekok nak ubah2 id nihhh... makanya... takda perubahan dibuat...

sgt kesian ler kat pakteh aku... patutnya... dia la harus dipanggil paksu... dia bongsu katanya, ahaks!!!

yg paling selamat adalah a.l.o.n.g... takhta nya tidak boleh dibelah dan bahagi gitu... ngeh ngeh ngeh

apa pun kpd Adik a.k.a Idlan (aku suka gelo dia gitu tau!), tabahkan hati... mcm mama tuh.. kan mama kans... hehehe

Riezal said...

aku ada adik.. tapi adik yang ketiga sepatutnya panggil abg tapi sampai skang panggil adik.. haha.. bila pi mana2 yang bongsu org ingat abg sebab dia panggil abg dia adik.. hang paham apa aku cita..? banyak sgt adik.. pening.. haha

mamai said...

aku pun ada masalah yang sama sekarnag nie anak aku yang no 2 tu dah darjah satu tapi masih lagi kena panggil adik sebab dia dapat adik lambat 4 tahun beza...dan yang tak best anak aku yang bongsu pun pangil abang dia adik juga....camner tu

dah melekat pangilan adik tu kat dia

Mr PenyuBiru said...

tu la ko, lenkali panggil ngan nama penuh yg diberi,nama tu kan doa. nnt bila dah besar nnt dia paham aa tu. yg anak nak kuar ni ko jgn bagi nama adik lagik.nnt nak kuar lagik & lagik & lagik..hehe

xiiinam said...

Adik bongsu cklah bernama Sidik Al Amini...
Anak ke 10...memang kami panggil adik.....

Sekarang dah beranak dua....
kami panggil Pak dik...

Anak2 sedara pangghil pak adik...

rynas said...

tak per nanti bila besar dia faham ler tuh. kalau tak nak juga nak wat cam ner panggil jerlah dia adik sampai ke besar tak gitu hehhehehe

U-jin said...

cuba ler panggil abg..lama2 biaseler....tp susah pulak nanti 2-2 nak panggil adik..hehe

Yunus Badawi said...

Anak kedua kami (Atikah) pun masa nak dpt adik tak mahu gelaran dia ditukar jadi kakak. Dia nak dirinya terus dipanggil adik dan adiknya pula dipanggil baby.

Tapi bila dia dah besar sikit, dia sedar dia kakak dan semua org panggil dia kakak termasuk abgnya ngeh3x

intan.dayana said...

haaa! sian ali.mesti la dea tamau dgn panggilan abg tu.sbb da terbiasa panggil adek.huhu.

en_me said...

yg gatai nk menambah afsal.. ekeke.. panggey jerr 'adik ngah mantop' ghitewww..

kayteeze said...

Anak kak tie yang tengah tu gitu gak, dulu panggil adik, bila perut kak tie dah memboyot, kak tie terangkan... supaya dia bangga jadi kakak... tapi sekarang, tak panggil adik kakak lagi.. panggil nama je...sebab ...

hubby kak tie panggil mama mereka adik, jadi tak de siapa yang dengki, ekekeke....

s@yangh@sni said...

nanti jadi cam anak buah yus..
si adik membahasakan diri kakak..
yang kakaknyer pulak dipanggil adik..
padahal beza umur 4 tahun tu...

fening bila tgk kakaknyer gedik2 manja gitu..

Rozita said...

cute gamba yg duk kat atas bola tu..
manja tp degil & keras hati jugak kan???? cam mama dia...ampun klu tersalah bahse :)

ennieva fauzi said...

nanti jadi cam sepupu aku tan...dok panggil adik, dapat adik kecil...orang panggil dia adik besar...lama2 jadi ASOR terus hahaha....kelakau

~wAniE~ said...

ank buah wanie..smua wanie pggil adik wlpn die dh jd kakak..smpy kn dorg pggil abg die pn adik tau...bile suh pggil abg nnti jd mcm nie: "adik abg mus"..hahhahah

NaqeebLukhman said...

muhammad ali ker nama dia whoaaaaa nama peninju tu huhuhu...

tapi kalau manja2 camna nak jadi peninju nanti hehehe

tak per2 adik nanti pakcik bagi makan cili bayk pastu kompem jadi kuat lepas nih heheheee

ONE ZABA said...

kasi sama dia adik...

en_me said...

akak intan itteww, anda telah di TAG oleh me.. sila layannns

IdzaRis79 said...

panggei jer abang adik!!!
habis criter..

Mak Su said...

intan, salam ziarah

shuhada said...

pgil je idlan adik ,
baby baru pggil baby.kmpm adik suka.