Saturday, April 18, 2009

kuntau betawi



1--> skuad Perak 1995...campur budak olahraga gan silat seni
2--> persembahan depan VIP
3--> silat umah kenduri kwin
4--> group yg terlibat utk persembahan

pst...mana satu aku?..biasanya klu persembahan beramai2...aku akan duduk line depan...hak comot2 tu aku le..wkakaka



kuntau betawi ni..nama silat yg aku anggotai dulu....asalnya sekadar nk masuk persatuan silat kat sekolah...saja suka2....bosan lak nk pengakap..pandu puteri bagai tu....taun tu..masa aku form 4..pertama kali persatuan silat d perkenalkan kat sekolah aku...kira 1st badge gitew...perh..sbb aku poyo dan nk rasa jadi pelopor....aku gan geng pun masuk la....



aku ingat lagi...latihan setiap pagi sabtu...1st kelas..ustaz (tok guru kami) ajar kami utk buat kuda2...camne dia test kuda2 kami kuat ke idak...dia berdiri dgn dua2 kaki atas kuda2 kami tu...dan kami 1st badge tu..pertama kali nk d terima masuk..d kehendaki melalui satu upacara..aku ingat lagi..ustaz perah limau nipis tu dlm mata...ceh..pedih weii...ngelejat masing2....motif?...aku lupa..tp mata aku merah sehari semalam lepas kejadian itu...kami jugak kena lumur minyak masak ala2 panas kat seluruh anggota badan..masa tu aku mula le rasa cuak....pehei plak ni...tp redah je ...



penyertaan yg sekadar suka2 tu kemudiannya menimbulkan perasaan lain...ustaz yg kebetulan naib kadi kat derah perak tgh masa tu...byk terima jemputan utk persembahan silat....aku ingat..klu musim kenduri....kami asyik wat persembahan kat umah kenduri kwin je...pusing satu daerah perak tgh...best betoi..sbg balasan..dpt le mkn kenduri free...wakakka....silat pengantin tu...8 org yg utama je yg terpilih....ehem ehem....semestinya aku salah sorang dr nya..bangga beb...silat depan pengantin...wakakkaka



dr umah kenduri kwin..kami d upgrade skit...jemputan utk majlis perasmian..pnh masuk TV3 sekali sbb wat persembahan perasmian kat Pulau Cempaka Sari (parit)....buat perasmian depan VIP...perh...mmg siok bila d ingatkan...



setaun lepas tu...masa taun 1995 (aku form 5)....ustaz cadangkan kami masuk pertandingan peringkat negeri...masa tu..dwang nk buat selection utk peringkat kebangsaan...aku on aje...opss...sblm tu....aku ni....bukan silat olahraga ye....silat seni gitew.....ketika pertandingan peringkat negeri tu....aku partner gan kwn aku...suri nama dia..kwn sejak tadika...hehe....kami masuk ketegori tempur bersenjata puteri....main parang ok....parang real..x main tipu2...masa buat persembahan peringkat negeri tu....jari suri kena parang aku...nitik2 darah dia atas gelanggang.....sian dia...dgn gagah teruskan persembahan...



x sangka le pulak menang....selain aku gan suri...solo putera gan solo puteri pun persatuan kami menang...maka..bila dh menang peringkat negeri tu..harus le mewakili negeri gitew kan...waahhh.....mcm x caya nok....



hampir sbln gitew latihan pusat kat Ipoh....cikgu aku bising betoi..maklum le..masa tu lagi 2 3 bulan je nk SPM....cikgu BM aku dgn selember sound aku gan suri dlm kelas....."korang ni x sedo diri..pempuan buat cara pempuan...nk besilat bagai wat pe....saya yakin..korang mesti fail SPM..." aku senyap je...rasa mcm meleleh darah kat idung menahan geram....takpe le cikgu..kita tgok le sapa lulus sapa gagal kan....ckp skrg pun x guna....gitew kaedahnya...klu dia bkn cikgu aku...sekadar member sekelas...sah2 aku tumbuk perut dia masa tu....



peringkat kebangsaan berlangsung kat Maktab Perguruan Tuanku Bainun...Bukit Mertajam...kesimpulannya...mmg aku kalah....x dulik le..wkakaka..janji aku ada sijil peringkat kebangsaan...wakkaka






OH HATI--> aku x gagal SPM ye....malah aku score 1 utk subject BM...aku cari cikgu tu lepas result kuwar...tp dia pindah sekolah....aku idak le riak...tp aku masih jd best student lepas result kuwar...jd....utk mana2 cikgu...jgn le ckp cam gitu kat student....x baik
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

3 comments:

Aida Alias said...

wooo bagus la ko ni.. semua bende ko buat kan.. tahniah atas kejayaan tu dan kejayaaan SPM ko.. walopun dh lama ye.. ehheh

Adry said...

owh.. patutla sebut budak silat dalam blog ku.. ahahaha.. takble buat ko marah ni.. sekali ko libas.. cah.. hahaha

Adry @ http://www.adrysabry.com

@LiYaNNuaR said...

ooo... kuntauuu... sini team bola kat kg aku.. dorg panggil lintau... hehehe... caya la nokkk... kau mmg hebatttt...