Wednesday, April 8, 2009

cemerlang

apa tafsiran kita semua tentang cemerlang? kalau aku rujuk e-kamus 5.02 (kamus dewan edisi 4-version electronik) maksudnya bersinar, bercahaya, berkilauan, gilang gemilang


apa rasionalnya aku nk sentuh soal cemerlang pd N3 kali ni...sebenarnya ada kaitan dengan Anugerah khidmat cemerlang (APC)..bagi penjawat awam...aku rasa korang takde masalah utk memahami apa maksud aku dengan APC....bg anda yg suami/isteri/BF/GF/sepupu sepapat/mak/ayah.... penjawat awam..mungkin juga tidak ada byk masalah utk memahami....tp...bg korang yg langsung tiada kaitan yg erat ataupun tidak erat.....biar aku bg sikit difinasi dan gambaran...


Anugerah ni b beri untuk memberi pengiktirafan kepada staf yg mempunya prestasi yg cemerlang dan kecemerlangan itu d ukur melalui markah penilaian (LPP) yg d beri setiap ujung tahun...sapa yg beri markah?....ada 2 org..penilai pertama dan penilai kedua...sapa kedua2 mereka?....mereka adalah immediate bos dgn ssorang staf tu...


taun lepas..utk pertama kali...aku menjadi penilai pertama utk 25 org staf...taun sblm ni..aku hanya menilai 4 org saja (sbb taun sblm tu..aku kat jabatan lain)...aku cuba membuat penilaian setelus dan seikhlas yg mungkin (wpun aku sendiri tidak d nilai sebegini rupa)....aku panggil dwang sorang demi sorang...aku cerita secara detail..apa kelemahan dan kekuatan dwang....kering tekak aku selama 3 4 ari...tp aku rasa...semua staf puas ati dgn cara aku...(sbb sblm ni..tiada penilaian face 2 face d lakukan d sini)


dan akhirnya..aku d minta oleh dekan...mencadangkan 2 nama staf pentadbiran utk APC....dan 2 nama tu..aku pilih bkn atas dasar pilih kasih....tp...aku benar2 puas hati dengan pencapaian mereka...aku strongly recommend ..dan aku harap dekan x cantas pilihan aku...sbb dwang mmg berhak dan layak....aku tulis justifikasi yg sgt jelas dan ala2 cerpen utk menggambarkan betapa aku berpuas ati dgn mereka....


smlm...kedua2 mereka..dh dpt surat dr atas.....dua2 dtg jumpa aku..ucap terima kasih....wpun aku rasa....ucapan tu..sepatutnya aku yg ucapkan pd dwang..yelah..klu bkn sbb dwang byk tolong aku.....keje aku sendiri x jln....staf sokongan adalah tunjang dan kekuatan ssbuah organisasi...tima kasih pd both of them yg banyak bantu aku sepanjang 2008..taun yg penuh cabaran dlm kerier aku..taun yg penuh dgn stress sbb aku terpaksa melalui 1 frasa baru dlm kerjaya...bertukar dr jabatan nun d pucak sana...ke jabatan yg penuh variasi...





OH HATI--> org yg dpt APC...akn dpt RM1000 dan sijil penghargaan....dan dlm jemaah...aku satu2nya yg belum dpt APC....mungkin sbb aku kurang cemerlang d mata org yg menilai dan perkara itu tidak menjadi kudis pd aku...janji aku buat keje sebaik mungkin...ada yg dpt APC...hanya sbb dh sampai turn...bkn sbb benar2 cemerlang...dan aku harap...bila sampai giliran aku kelak..aku d beri atas dasar kecemerlang..bkn sbb dh sampai giliran...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

4 comments:

Rozita said...

heheh sabar INTAN..ada le hikmah di sebalik nya..
itu tak beerti ko bukan sorang pekerja yg cemerlang..
akak tau, ko sentiasa cemerlang,terbilang & gemilang..

@LiYaNNuaR said...

turn aku dah lama blalu... jd lah... ade yg sudi mau ngasikkk sama aku... ape pun.. takpa lah, nokkk... hari ni ko bg org... sok lusa.. org lak bg kat ko...

org kata... sabar itu separuh daripada iman.. Insya Allah... coming soon... turn ko pasti tiba... da dpt ti... lanje aku laksa yekkk...

pusat said...

cemerlang... gemilang... terbilang.. dan lama2 hilang....

rynas said...

Intan tak per Intan nnati ada jugak rezeki ko...