Monday, May 4, 2009

menyireh



ada 2 perkara yg menyebabkan aku SAWAN.....sawan tahap merembes air lio okeh....memercik gitew....sila jgn goda aku dgn 2 perkara ini....ia adalah spt berikut:-

a) laksa
b) sireh+pinang

lupakan ttg melaksa...kerana selepas ini....gambar laksa akan sentiasa menghiasi gitew..kali ni..nk citer psl menyireh okeh....


tebiat menyireh aku agak kronik..kkdg dh mcm opah2 aku rasa....tp aku x dulik okeh....x kose nk jaga imej ...x kose!! (ayat ala2 artis fofuler)....adalah satu kepuasan yg tidak terhingga jika dpt menyireh...lebih tinggi rasa kepuasannya jika lepas menyireh d susuli dgn'mabuk2' sireh...perh....aku suka...!!!!


dlm family aku..yg mempunyai penyakit kritikal ni selain aku adalah Kak long, abg chik gan abg....klu kami berjumpa...kenduri sireh akan berlangsung dgn suasana meriah gitew....abg chik gan abg akan menyireh dgn memilih sireh yg paling lebo saiznya....sebijik pinang sorang okeh...kkdg dwang lambung pinang tu semata2 nk kasi 'mabuk'....hampeh!!!! (org tua2 kata..klu pinang d lambung2....nti bila mkn akan mabuk)


penyakit aku ni..kkdg sukar d bendung....klu g umah sapa2 je...aku nampak bekas sireh...tanpa rasa malu..tanpa rasa prajudis...aku mesti buat muka x malu okeh....lantok ke org nk kata apa..yg penting..nafsu aku harus d layani gitew...wahahahha...






OH HATI--> tulis psl sireh pun bisa menyebabkan air lio aku meleles tanpa sedar...ceh!! kotoq punya olang...







Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

12 comments:

fizan *sew addict!* said...

nyah, arwah nenek aku dulu makan sireh ni.sampai dia tanam pokok kat rumah aku..now pokok sireh kat umah aku tu, hanya pengamal perubatan je dtg amik daun bertemu urat ke apa ntah..daun dia lebar2 beso,mana taknye..dah menjalar naik atas pokok kelapa tumpang..kalau makan, mmg puas hati..dl aku pengkacip pinang setia arwah nenek..tp aku tak pandai makan...

sonata anak kancil said...

eeeiiii...sedap ke rasa sireh? yang aku tahu lepas makan sireh, merah mulut gitew....buat petua ke?

pusat said...

huhuhuh... memang peberet pusat masa kerja makan gaji dulu... selalu masa waktu rehat pusat lepak umah kongsi pekerja india... layan sirih, kapur, pinang dan gambir... 1st time ngungah gambir rasa macam nak meletup mulut... pergghhhh panazzzz.....

now dah tak layan da... sebab ade member kena kanser mulut... doktor ckp sebab gambir.... dah le pusat tak isap rokok sebab takut kanser... kang tak pasal2 kena kanser mulut lak...

zue@zman said...

teringat arwah Atok .. suka gonyeh sireh,dan jugak songel (tembakau yg digentel tuuuu...)..rindunya kat arwah..

kenari said...

Intan...kat blkg umah sy ada pokok sireh yg amat rimbun..bila time kenduri kawen sedara mara n jiran mai ambik utk buat sireh junjung

INTAN said...

PIZAN
pokok sireh ada d semua umah adik badik aku (kecuali aku le..xde tanah...wakka) aku start mkn dr kecik weh..dr x masuk sekolah..hehe..<-- sambil kaver air lio leles

SONATA
pd aku sodap la..org lain mmg kata x sodap...mulut merah sbb kapur+gambir

PUSAT
weh....naper ko letak gambir...aku x letak pong.....kapur pun celet skit2 je wat syarat...xletak byk sbb nti xtra pedas....

ZUE
pasni tgok sireh...ingatkan aku sama tau..heheh

KENARI
pokok sireh...klu kerap org petik..mmg akan makin rendang gitew.....

Aida Alias said...

makan sireh ngan pinang boleh mabuk gak ke intan..bahayo nih..hehe.. sy bila bau daun sireh tu suka jadi bersin..

~wAniE~ said...

sedap sgt ke m'yirih nie??
nenek wanie dulu suka mkn sireh..
pe rs nyer kalo mkn sireh nie??

intan.dayana said...

wahh..
best ke sireh tu..??
cemane akak bule ketegih ni..??

INTAN said...

AIDA
mmg mabuk klu kena pinang hak mabuk itew....leh x sedarkan diri klu org x biasa..hehe

WANIE
pd akak sodap le udah akak suka...hehe..rasanya?..kena le rasa dulu

INTAN
sobab udah mkn sejak azali...hehe

VersedAnggerik said...

nyah, orang tua2 kat kampung aku kata, orang muda tak usah makan sirih. Takut kelu lidah bila nak ngaji esok!

Dunno how far this is true... just sharing it here wt U

syareena said...

eee.... x sodapla podeh ma....