Monday, February 23, 2009

VSS

:cinonet_12:

ada sesiapa yg x tau apa itu VSS?...kalau x tau...sila goggle atau check d mana2 kamus ke...baca berita ke...hehe.....aku bkn xmo terangkan...tp aku ni slalu gagal utk memberi penerangan...nama aje budak mascom tp kkdg aku sendiri x paham apa yg aku ckp...kesian kat aku..jd, aku x suka menerangkan pd org yg kurang paham sbb aku takut dr kurang paham..org tu terus jadi x paham apa2....



:cinonet_33:

kegawatan ekonomi+pekerja kilang (swasta) = VSS........lebih kurang mcm tu le formulanya...maknanya.....ketiga2 ini..iaitu kegawatan ekonomi, pekerja kilang (swasta) dan VSS ni umpama kembar seiras...seiring dan sejalan gitew...seia sekata...sehati dan sejiwa



:cinonet_01:

sebulan lepas...isu VSS hangat betul d perkatakan oleh incik hubby.....mula2 dia kata..klu d offer...dia xmo ambik...yelah..nk keje apa lepas tu.....aku diam aje...serius...aku x gemar menentukan hala tuju dan masa depan hidup dia...aku nak dia fikir dan atur sendiri....dia yg faham dan tahu apa yg dia nk buat..dan apa yg dia suka dlm hidup dia....lagik2...aku ni bkn lah perancang kehidupan yg baik...aku sendiri xde cita2 dan sering gagal mencari hala tuju......jadi, tak perlulah aku jadi spt tikus membetulkan labu...x perlu....sbb aku xmo bertanggungjawap atas masalah yg bakal timbul kendian ari....



:cinonet_17:

tp, dlm pada aku kata aku xsuka masuk campur...akhirnya aku bersuara juga.....itu pn setelah incik hubby ala2 merajuk sbb menuduh aku x ambil tahu ttg dia.....aku ckp.....ambil la VSS tu....dh lama dia keje kilang...13 tahun....keje sampai pencen pun, belum tentu dia jd manager kilang.....tgh time gawat ni..bleh dia sambung belajar.....ambil apa2 jurusan yg bila ekonomi ok balik..ada manafaat pd diri dia.....kenyataan aku d sokong oleh BIL aku...(masa tu kami kat kg)...dia ckp...ambil kos safety (mcm dia) insyaallah, mungkin dia bleh tgok utk kerja yg sesuai...



:cinonet_42:

lepas tu..lama dia berbincang gan BIL...bila balik ke penang...dia jd bersungguh2 mahu isi borang VSS....aku stop utk berkata2 lagik..biarkan dia dgn keputusan dia.....kendiannya, bila dia dh sumbit borang....manager dia tipon aku.....ala2 suspen gak aku ni...apa hal plak incik hubby ku....rupa2nya...manager tu tanya pd aku.....confirm ke incik hubby ni nk VSS?...confirm ke dia nk sambung balajar?....aku ketawa...berdekah2 jugak..aku ckp..kenapa tanya aku?.....mmg dia ada ckp mcm tu...tp aku xleh mengesahkan perkara tu...nak confirm.....confirm la dgn empunya diri...kenapa nk confirm dgn aku.....dia kata...klu bleh dia xmo lepaskan incik hubby..kecuali klu betul2 dia nk sambung belajar...katanya VSS kali ni..utk staf yg bermasalah....dia pohon aku berbincang dgn incik hubby....




:cinonet_02:

dan ahad lepas...bila keputusan siapa yg dpt siapa yg tidak ni kuwar...spt yg d jangka...nama dia takde.....dia lak..ala2 x puas ati..terus g jumpa HR.....ntah apa yg dia ckp....tp td....dia bgtau..org HR kol....suh dtg esok kul 10am utk ambik surat VSS...maknanya...dia dpt (selepas rayuan)...secara tidak langsung..mulai esok..dia adalah penganggur...



:cinonet_05:

mmmmm........aku masih berdiam....aku x pasti apa perasaan aku.....tp kalau dia dh tentukan begitu...aku kena sokong ....cumanya....klu dia betul2 nk bekerja dlm bidang yg d sarankan oleh BIL...kami kena pindah....tukar ke sana.....ke tempat yg mmg aku x minat....negeri yg aku pangkah dan tidak memohon masa isi borang UPU.....semua U yg aku pilih dulu..bahagian utara saja....dan negeri yg tidak aku hantar resume sewaktu memohon pekerjaan....secara selamber aku ckp tadi...klu rezeki dia d sana..pergi la....biarkan aku d sini...sbb aku tidak bersedia utk kesana....



:cinonet_11:

apa pendapat korang?




OH HATI---> aku keliru...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

10 comments:

@LiYaNNuaR said...

hushhh... biar benar semua nihhh nokkkk... td baru aje aku sembang2 pasal VSS nih... member aku dlm sektor pbankan... yg nih... sektor pkilangan... sama gak kan konsep dia... hmmmm... payah gak nokkk... dua poyok nih... aku yg baru dpt tau ni pon... tcuak2 jugakkk... tkebil2 gak depan lappy nihhhh... ini kan pulak ko yg facing dgn menda ni scara live gitu... ape pun... slow talk together2 nok... apsal, cepat nauuu nak VSS nya??? siap rayu2 lagikkk???

Rozita said...

akhirnya asben ko dah buat keputusan muktamad ye. moga cita2 dia tercapai. Skrg mmg banyak company fokus kan kepada Safety & Health. Moga berjaya lah dgn apa yg di citakan.
Akk juga menantikan VSS tp tkde offer lagi.

.::CeK LaLa::. said...

USM APEX nnt pon dgr mcm nk ade kan VSS gak kan? yer ke? yer ke?
hhehehe.. tatau! dgr owg ckp jerk...
Ekceli byk kebaikan dan keburukan amik VSS ni... bergantunglah pada individu tu sendiri kalo dia bebetul nak ubah kehidupan pada yg lbh baik if dia amik keputusan amik VSS.
Duit pampasan tu guna'kan pd jln yg betul dan kalo blh, pk kan jugak masa depan tuk anak2...
Ceeewahhhhh!! memandai jer haku nehhh!!
heheheheheh!!
Newayyy... cheers up!! Sengeh slalu!

Aida Alias said...

nanti kalo dia dpt keje/study di tpt yg ko tk suka tu.. bincang elok2 eh... ada baik dan buruknya.. bersedia la menghadapi pelbagai cabaran bila korang hidup berjauhan.. apapun pikir yg positif ehh

INTAN said...

liya--> keje kilang ni...ni le cabaran dia....byk bergantung pd keadaan ekonomi..tambah2 kilang elektrik&elektronik ni..10 taun lepas pun jd mcm ni...lagi 10 taun dr skrg..mungkin jd lagik...klu tgu lama 10 taun akan dtg...time tu..dia pun dh tua...nk cari keje lain pun payah...aku rasa...skrg masa yg sesuai utk dia cari keje lain.....


kak ita--> tu la kak.....13 taun dia keje....mungkin dia dh rasa sampai masanya dia berubah...bila lagik nk tgu.....


lala--> APEK?..hehehe.....aku ambik pendekatan tgu dan lihat....dgar rumors org ni mcm2...selagi tan sri x umum...aku ambik pendekatan semua tu kabar2 angin aje...hehe...tu la....aku dh bgtau..duit tu nti..plan betoi2.....sbb tu dlm plan kami..xde utk diri sendiri mcm nk g melancong ke..nk beli HP ke..xde...semua utk masa depan aje


aida--> masa dia sambung belajo....kat penang ni aje...cos tu ada kat sini...cuma..bila nk keje...BIL aku suh dia kesana..tu pun klu dia nk BIL aku tolong la.....

Tie said...

Walau apa2 pun, kena sokong hubby tu. Intan yang paling dekatnya... Tunjukkan yang Intan sanggup susah dan senang bersama. Insyaallah, rezeki itu ada di mana2, terutama bila hubby dan diri sendiri redha...moga2 berjaya nanti...

INTAN said...

kak T--> mmg sy sokong tiap keputusan dia..bila sy suh dia buat keputusan sdnri.maknanya...sy kena terima apa saja yg dia putuskan....insyaallah..susah senang bersama...masa sy kenal dia pun....kehidupan dia bkn lah sesenang mana.....thanks kak tie...

Mak Su said...

takut, memang takut, fikir macam-macam.

tapi itulah lebihnya manusia ni, kita diberi akal untuk mencari rezeki dengan sehebat2nya compared to animals. insyallah, fikir, solat istikharah, jawapan akan diberikan, dan jalan akan ditunjukkan :)

pjan a.k.a fizan said...

hu, dapat juga VSS dia tu eh..aku patut baca semalam, sever slow..ok, kalau dia jadi kerja dng BIL tu maknanya dia mmg kena dok sana...tp ko keje kat Penang pulak ye dak...apa2 pun mmg kena bincang baik2..semoga ada persefahaman dan tolak ansur..kalau ini kuat, tak jadi masalah...all d best!

Anonymous said...

Jikalau anda menggunakan streamyx dan terasa slow untuk masuk web-web yang menmpunyai hosting luar negara . Ini ada tips untuk lajukan connection internet anda.

Caranya, gunakan proxy dari streamyx.
cdn-kmr-c2100-01.tm.net.my:3128

Untuk yg menggunakan firefox .
Tools -> Options->Advance->Network->Settings




Cubalah.. memang laju giler..http://isuhangat.blogspot.com/