Wednesday, February 4, 2009

perkembangan terkini...

sesungguhnya perkembangan ini tiada kaitan dgn aku...:pandacloud_19:
ni semua psl Ilhan...anak bujang sulong aku tuh...
aku pnh update kan...yg aku hantar dia ke day care...
kat day care itu..terus terusan dia mengaji iqra...
dan konflik ati dan perasaan...serta adegan menyayat ati
berunsur cerekarama telah berlaku antara aku gan bb sitter dia...:pandacloud_03:



skrg..bb sitter aku dh okeh..alhamdulillah..dia nk menerima hakikat..
aku bahagia....okeh.....sattle satu bab d sitew....:pandacloud_14:
minggu lepas...aku sembang2 sama incik hubby...
aku ckp.....kat erea umah aku ni....xde ke sekolah agama rakyat...
memandangkan kami bkn org sini...dan bergaulan kami
pun agak terbatas..maklumat itu tiada....
aku kata..klu ada....aku nk hantar ilhan ke sitew :pandacloud_44:




:pandacloud_34: mungkin aku terpengaruh dgn jaman kanak2 aku...
aku mmg budak sekolah agama rakyat...
pagi ke sekolah biasa...ptg sekolah agama....:pandacloud_01:
byk ilmu aku timba d sekolah agama rakyat ini..
dan sejujur2nya aku akui..ilmu agama aku..lebih byk aku
timba d sini..berbanding sekolah harian biasa...:pandacloud_47:




:pandacloud_35: kat situ aku khatam 3 kali quran...(dulu takde iqra)
aku belajar Sirah, Fiqah, Tajwid dan Tauhid...
d sini juga aku berjaya hafal ayat2 halafan...
hafal bacaan dlm sembahyang....hafal doa qunut..
ayat 1000 dinar.....pandai sembahyang...
dan aku kena mengakui.....aku score subject agama
d sekolah...sbb ilmu dr sekolah agama rakyat :pandacloud_12:



sbb tu..klu boleh..aku nak..ilhan dpt menda yg sama...
manafaat yg sama.....dan bila tiba2 aku nampak
anak jiran bb sitter aku balik dr sekolah agama rakyat..
aku terus terjah mak dia...itvw apa yg patut....
dan terus hantar proposal pd incik hubby :pandacloud_35:
aku mahu dia riki sekolah tersebut....:pandacloud_34:



dan tadi...incik hubby dh itvw ustaz d sekolah berkenaan...
kelas setiap ari 3pm - 6pm
belajar ngaji....tauhid, fekah, tajwid dsbnya....
td masa incik hubby d sana...ustaz tgh ajar cara tayamum...
yuran pendaftaran RM140 ..dpt buku tulis. buku teks...
baju 2 pasang...lencana....buku report.....:pandacloud_27:



aku terus setuju aje...tertakluk...mami (bb sitter)
mau uruskan ilhan bila dia balik sekolah...
(sbb dia balik 12.30) mentara kui 3 mahu ke sekolah
agama....n lepas mami setuju..kena cari van plak...
van dr sekolah ke umah naik van pakcik leman
hak sblm ni dia naik...sattle 1 bab...
van dr umah ke sekolah agama..n balik kerumah..
incik hubby cari tadi dgn bantuan ustaz.....sattle bab kedua...:pandacloud_35:
bab seterusnya..mencari peralatan yg lain :pandacloud_47:



balik keje tadik...g beli kasut itam....stokin...kopiah putih..:pandacloud_47:
g otter kaki suwar yg panjang....lega...
minggu depan ilhan akan mula bersekolah agama rakyat...
aku rasa..aku dh buat keputusan yg bijak...:pandacloud_29:
apa pendapat korang? :pandacloud_12:





OH HATI--> yuran bulan sekolah agama rakyat cuma RM10....itu bukan tujuan utama kenapa aku nk hantar dia kesana..yg penting ILMU yg bakal dia dpt
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

7 comments:

@LiYaNNuaR said...

ok la tuh... aku pon dulu2 skolah situ gaks.. yg pake kain ijo tu kan... ngeeee.. mmg best... byk ilmu yg dpt blajo situ... pehtu... siap ade majlis pnyampaian hadiah ujung tahun.. time tu, aku masuk sajak lagikk... menang tmpt kedua aje... mmg bestttt... elok la anto...

Aida Alias said...

bagus sgt la ko hantar ilhan ke situ.. kat johor mmg ada khas utk sekolah agama, yuran+kitab+buku ada gak rm80.. pastu kitab wajib beli hehe tidak boleh pinjam2 mcm dulu lagi.

rynas said...

aku setuju (sambil angkat tangan kaki) sangat ko hantar Ilhan kat situ. Org kata di samping ilmu dunia akhirat wajib ada. Biar seimbang.

ekhalidah said...

satu tindakan yang bijak ... pegi sekolah agama ..memang wajib pun .moga Ilhan terang hati ..

pjan a.k.a fizan said...

bagus intan..aku pun budak sekolah agama rakyat...sama macam ko, ilmu agama aku pun di situ juga..di situ juga aku pernah dapat offer sekolah agama taayah setelah berhempas pulas gi ujian dan sebagainya..tp tak ada rejeki aku ke sekolah itu..melepas...uwaaa....anak aku aleeya tadika ni mmg kami hantar sekolah aliran agama kununnye..

INTAN said...

liya--> aku lupa dulu aku pakai kain kaler apa...haha..maklum le..urat byk putuih...tp aku hepi sekolah agama rakyat..

aida--> klu x salah aku..sekolah agama rakyat kat Johor paling bagus....sbb korang guna sistem sekolah pondok kan?

ct--> tu la...wpun incik hubby aku kata..ustaz/usrazah sitew garang dan rotan sentiasa ada d tangan...aku redha..sbb aku nk ilhan dpt ilmu tersebut

kak ida--> tu la kan...sy harap dia dpt belajar sebaik mungkin..

fizan--> itu la...byk ilmu dpt sitew....wpun yuran murah sbb dwang under kerajaan....tp utz/utzh yg ajar tu d iktiraf ...tu yg penting

Aida Alias said...

sistem sekolah pondok tu camne eh? tk tau pulak.. tp belajar semua bende jugak la.. tauhid, sirah, muamalat, arab, munakahat mcm2 lagi la.. habis drjh 6 ada pulak sambung sekolah khas... yg ni seminggu sekali je.. kira peringkat tertinggi dlm sekolah agama.. periksa pun guna agregat jugak.. hehe dulu masa sy sek kalo tk lulus takkan naik kelas.. kena ulang lagi kelas yg sama sampai lulus.. now semua naik.. tkde ulang