Sunday, October 19, 2008

bengkel penggayaan tudung

wahhh....bunyinya ckup feminin.....lama gak aku berminat nk joint menda2 mcm ni...sbb kaedah pemakaian tudung aku sangat2 limited......jenis lilit tu jelah yg aku tau...klu suh ubah patern skit..mula la aku x selasa....

aku jugak...selasa gan tudung bawal.....selain tudung instant yg makin femes sekarang ni....idup yg serba cepat ni menagih pemakaian tudung yg cepat dan pantas......semua kena bertindak agrasif skrg ni..tambah2 lak gan anak2 kcik....kalau g mana2....nak melaram lawa skit pun payah....tambah klu nk pakai jenis melilit2 tuh..yg jenis buat bunga sekuntum ke.....perhhh.....dan 5 minit je aku rasa bunga tu...pastu sure relai d tarik oleh anak2....

so, pelawaan aida uk joint aku sambut dgn penuh tahzim....(wakakkakaka)..yg ajar kami tu....seorang perunding imej (konsultan) yg agak terkenal (aku rasa) d kalangan artis2 tempatan....sweet je dia....sore pun merdu...sopan santun....(aku usha dia ckp sambil tergangga2..punya la kagum gamaknya....)..nama dia PUAN SURAYA....(ct...ben..korang kenal kot?)

wpun masa agak terhad....tp, banyak gak tips2 yg aku pelajari dr dia...d samping dpt gak aku beli penjinak tudung yg dikenali sbg SPAK SPAK ..penjinak tudung ni...d pakai oleh semua artis malaysia yg bertudung (kecuali ahkak ogy...)

PN. Suraya.....ayu sungguh.....baru berjinak2 dgn pemakaian tudung

sekali pandang mcm dia pakai 2 layer tdung...sebenonya 1 je...

volenteer pertama....salah sorang pensyarah yg spoting dan simple...

perbezaan yg ketara .....dpt SPAK2 free sbb berani...hehe

pakai tudung dubai pun boleh....jadi cantik je...(ke sbb model tu mmg cantik sedia?)

kak mery yg d transform kpd sesuatu yg lain dan berbeza...nampak lain skit...ada shape...

ni antara tips yg d berikan oleh puan suraya...

1) jgn pin bwh tudung sebelum kelepet tudung...pastikan kelepet dulu baru pin utk dptkan shape wajah yg lebih baik

2) pakai penjinak tudung utk semua jenis tudung bg kesan yg lain cantik

3) kalau ssorang yg berbadan agak 'sedap'..pakai brouch yg berbetuk panjang ke bawah.

4) sentiasa beli brouch yg panjang pinnya utk d memudahkan peragaan (boleh buat bunga)

5) sblm pakai tudung....make sure kalernya sesuai dgn meletakkan d muka sewaktu pagi tanpa make up....kalau tudung yg nampak dulu...maknanya x sesuai gan muka kita

6) utk yg berbadan 'sedap' bahagian depan ..pastikan berbentuk serong...

7) check bahu kita..(samaada jenis jatuh aku tinggi...) leher (samaada jinjang/turttle) dan bentuk muka utk cara lilitan dan pemakaian tudung yg sesuai...


ada lagi ke?......bleh mintak kak mery gan aida tulun top up kan...kot2 aku terlepas pandang...



OH HATI ---> OOOOOOOO...gitew ek?
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

4 comments:

rynas said...

Tan..pas nie mesti hang berubah fesyen tudung. teingin aku nak tengok amik gambo tau. aku kdg2 selalu buat fesyen pasal bertudung ni..belajor juga cam ner ikat tdng ttp tak pernah aplikasikan pun. takut pada pembaharuan hehhehehe

INTAN said...

xde maknanya T....duk serupa tu le jugak...wakkakaka.....

@LiYaNNuaR said...

oooo begitu rupanya.. anyway.. thanks.. info yg sgt bguna... dan... salam kenal utk tuan tanah... ngeee

INTAN said...

hai liya....

tip yg bleh d gunapakai tu...bleh le d praktikkan...

salam kenal jugak....trimas sbb sudi singgah