Wednesday, June 3, 2009

APEX U

ni tajuk proposal yg menyebabkan USM terpilih utk prog APEX u



Dh lama aku x tgok BULETIN UTAMA....ada byk faktor penyebab....antara yg paling major adalah kerana pd waktu berkenaan berlaku konflik dan 'perang saudara'... perebutan remote kaedahnya antara aku gan anak2.....sbb aku ni d lahirkan sbg ibu yg suka mengalah (ehem ehem) aku kasi kemenangan percuma pd dwang utk layan chanel 616 atau 613 tersebut....xpe...pasrah ok



tp, td aku tgu BULETIN UTAMA...sbb nk dgar berita yg agak 'hangat' dan 'd hangat' kan...berita ttg perkara ni...(berita) ... dlm kui 8 belas2...kuwar le statment menteri Pelajaran merangkap TPM ttg isu ni.... penjelasan USM telah d bentangkan ke kebinet kaedahnya.....dan dwang terima wpun katanya susah nk pcaya U yg dpt tittle APEX buat kesilapan mcm ni...



well....tu kenyataan yg paling kerap d lemparkan kebelakangan ni....aku cuma terfikir.....gelaran tu d beri bersama pakej yg U tersebut kena sgt2 perfect dgn sifar kesilapan agaknya...ye....xde sapa yg nk buat kesilapan....xde sapa yg sengaja nk masuk ke lembah tu....manusia sering mmbuat kesilapan wpun sering kali juga cuba buat yg terbaik..manusia yg cipta sistem .... atas dasar itu....sistem x perfect mana kalau manusia yg sering buat kesilapan wpun cuba elak yg cipta...kan?



isu kesilapan ni..d mainkan dgn agak 'rakus' oleh sstgh surat kabar....aku cukup yakin...ada dalang d sebaliknya....xpe....kesilapan telah berlaku..kemaafan telah d hulurkan..wpun akan ada yg mencebek dan merasakan...ckup mudah mengucapkan MAAF tapi memaafkan amat sukar...(ada jugak pihak yg gesa TNC(a) yg memangku Tan Sri VC pd waktu kejadian utk meletak jawatan)



terima lah hakikat...nama yg tidak tersenarai utk intake sem baru ni..bkn bermaksud dwang tidak akan d pilih ke IPTA yg lain....cut off point utk intake kali ni mmg sgt tinggi....kami jd sgt demanding dan selected sbb byk 'keistimewaan' yg akan student ni dpt kelak....utk ke Ijazah Sarjana Muda Accounting saja cthnya....PNGK kena 3.75....jumlah pelajar under grad mmg akan d kurangkan dr masa kesemasa kerana APEX d cipta utk cater international level..maka, jumlah pelajar post grad akan meningkat.....nama2 yg tidak tersenarai ni....akan d serahkan kpd UPU...peluang ke IPTA masih ada ok....cuma peluang utk memasuki U APEX ni saja yg tiada...



erkkk...lagi 1 aku nk tambah....stdnt yg TERsilap nama konon2nya dpt...tp sebenonya x dapat ni...belum pun dtg utk register yg tuan/puan...so...xde isu dtg dr jauh utk register tp tgok2 sebenonya nama xde dlm list...list kuwar melalui website....dwang belum mendaftar dan offer latter pun belum d kuwarkan...



aku setuju gan statment hani ... n paste kat sini....



okay..now..i won't talk about the blunder, because it's a really tragic episode to those affected, seriously. But on the APEX thingy..(i do not like this article so much, don't people ever do research anymore before writing?)

1. APEX is for the future..it's not about the past

2. USM came up with a unique proposal to make the program APEX works..

3. USM is not the APEX University yet, but we have been accepted into the Programme .

4. Why so obsessed with rankings? How could you rank universities with UNIQUELY DIFFERENT NICHE AREA of education? Come On Laa..

5. USM came out of this sort of thinking..we're out of the box now, so it would be good if you try looking things differently. Ordinary is dull.

However, unsuccessful student may still appeal to the Admission Unit, USM until 28th June 2009, so hurry up you guys, there' s still time!






OH HATI--> td ada isu gan posting budak2 ...kami semua panik....skrg ayat paling pemes "jaga2 nti muka kita masuk TV n front page surat kabo..." ngeh2
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

12 comments:

Riezal said...
This comment has been removed by the author.
Riezal said...

kadang2 benda2 camni saja ada pihak2 yang cuba besarkan Issue ni.and aku agree benda ni human error dan bukannya sistem ke apa.. kadang ada universiti lain yang ada ranking still ada kelemahan cuma tak diperbesar2 kan.. itu jer..

Aku suka statement hani tu nak boh kat blog aku jugak.. :)

Kalau hang masuk paper.. confirm kluaq gambaq yang hang posing dengan spek besaq tu.. aku suka gambar tu.. sempoi hahah

stomek said...

ooo..kira ibu mithali la ni..

Yunus Badawi said...

sejak dasar 1 malaysia ni bangsa asing mula naik kepala. Silap sikit aje mereka hentam habis2an. Tak tahu bersyukur langsung.

hampeh.

(eh aku pulak yg emo malam2 ni)

rynas said...

benda yang baru dimulakan kdg kala ada juga kelemahannya. dalam proses untuk memperbaiki untuk jd yang lebih baik..kena terima kenyataan itu. teknologi ciptaan manusia kan..manusia kan ada kelemahan. ttp aku tak suka juga bila isu ni diperbesarkan sgt2 macam dah menutupi semua keistimewaan USM ni mengapa dipilih sbg APEX, apa-apa pun aku tetap sokong USM..uni aku yang terchenta dan tersayang.

zino said...

itulah dia teknologi... yang silap nya manusia bukan teknologi tu... salah info masuk salah info keluar..

boleh bayangkan kekecewaan yg datang "mendaftar" tu..

arediks92 said...

ermmm aku harap perkara ini akan cpt settle la,
One Malaysia...

smoga smua akan berjalan lanjar walaupun kdg2 kiter di hadapkan berbagai bagai..dugaan.. :)

*suke USM sbb ada citer Ali Setan

Ummi said...

erkkk..aku nak komen gak tapi kurang pengetahuan pasal issue nih... ;P

cuma aku sgt sengal dgn trend bila berlaku kesilapan sibok suruh letak jawatan ..apa kekdah nya tu????

hishhh, belajaq tinggi-tinggi dgn pelbagai jawatan & gelaran pon masih berfikiran sejengkal ..malu seyyyy.

Aida Alias said...

untuk mak bapak dn anak2 yg telah hampa itu mmg sedih la kan.. dan kalo kita berada ditpt mereka pn maybe akn rasa marah.. tp peluang masih ada dn ada di mana2.. cuba lagi

menjadi yg terbaik bukan mudah.. org akan letakkan harapan yg terlalu tinggi dan kadang2 mereka tak boleh terima sebarang kesilapan dgn status terbaik yg kita ada.. berbalik kpd realiti.. kita bkn manusia sempurna

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam...sy ambil kesempatan mohon ampun dan maaf pada rakan2 alam maya saya..hari ini adalah hari last saya sebagai budak praktikal,ada jasa nie,,blog nie terhasil smsa prktikal nie la....dan pada ahad saya akan berangkat ke sabah selama 40 hari dengan tujuan untuk baiki iman dan amal saya,akhlak saya dan ibdat saya...mohon di doakan ye....tq

FARIZ said...

rupa-rupanya ade konspirasi gak pasal ni..

INTAN said...

RIEZAL
menda dh sattle...tp ada pihak yg masih x puas ati...walhal yg kena reject tu 60% adalah org melayu

hahhh..gambaq pakai spek gila babas besaq tu?..perh....org kg x kenai aku sat g..hehehe


STOMEK
erkkk.....ibu mithali...hehhee


YB
ha'ah..naper ko emo lebih2 ni..minum air 'panas' badan lagik ke..kui3


CT
usm mmg best kan kan kan..ahaks


ZINO
xde sapa pun yg mendaftar sbenarnya....offer latter pun x kuwar lagik..hehe


ATON
aku dlu pun nk masuk belajo kat usm sbb ali setan...hahah


ZUE
yg suh letak jawatan tu...ahli potitik....mcm2 hal dwang ni..ada kepentingan sebenonya


AIDA
mmg la...sapa yg x sedih kan bila nama kuwar..tp esoknya udah xde....aku paham perasaan dwang....tp, peluang ke IPTA lain tu masih terbukak luas...


ANAK PENDANG
doa yg terbaik utk kamu


FARIZ
konspirasi apakah?...hehe..ceng ceng ceng