Wednesday, August 27, 2008

smile...!! candid time











OH HATI ----> huduh....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

versi video

video



video


video



OH HATI ----> mcm2 hal lah.....suka suki korang jerk....ahaks
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, August 26, 2008

beli ni je pun...

aku tak pasti sblm kunjungan aku ke langkawi...apa sebenarnya yg hendak aku beli.....sbb?...menda2 yg femes kat langkawi tu....bukan lah secocok dgn jiwa aku...pingan mangkuk?....x payah le weh....buat semak rumah kecik aku yg sedia semak tu je.....kain batik?...wkkakaka..aku pemakai kain batik pd hanya sewaktu pantang ( tu pun awal2 tu je)....rokok?....pekeheinya aku nk merokok....x kose......merokok membahayakan kesihatan lew (amaran kerajaan malaysia) cekelat?....x minat wehhh...(ni bkn sbb aku diet ye....)...so?......tp dlm so so tu....duit aku habis jugak...aku gagal mengawal diri dan nafsu aku...(mula la pepatah shoping dan pempuan x dpt d pisahkan tu sohih)

ni je pun yg aku beli...tarakpapa la?...huhuhu

keseluruhan brg...eh....x jugak...ada lagik yg aku beli...

kain batik....4 lai...limitnya 3 lain..klu x kena tax ....1 tu aku suh wei yin bwk....huhu.....plan nk kasi mak, kak nyah, ka long gan MIL aku...

kain pelekat "gajah duduk"....2 lai..utk incik hubby gan FIL...pastu notis x beli apa2 tuk 'kakak'..incik hubby ckp...bagi je yg dia punya tu tuk kakak...huhu

ferrero rocher ni 2 kotak....tuk along gan mak

lagik cokelat utk adik beradik yg lain....

beg ni aku beli last minit utk isi brg2 yg aku beli.....



OH HATI ---> ada lagik....cokelat utk MAMI gan FM 2 ketui yg dah lekat kat fridge ...pastu sekatun rokok DUNHILL tuk incik hubby....huhuhu...semua pun tuk org lain...diri aku sndiri?...huhu
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

pic d langkawi

Jom layan gambar2 gedik aku sekitar kunjungan aku ke langkawi...

ni masa dlm Van....OTW nak g Cable Car

cable car dari sudut pandangan tempat menunggu..time ni masing2 dh kecut perut....dah start rasa nk muntah ijau...

ni...aku snap pic org lain d ketika aku sendiri berada d dlm gondola tu...masa ni x sampai 1st stesen lagik

gaya gedik dlm gondola..time ni nk layan ati yg gayat....

korang layan je le kegedikan aku ni...hahaha

tinggi OOO...ni waktu tracking ke jambatan gantung

atas jambatan gantung.......

terakhir...gaya d atas jambatan gantung sblm aku kesemputan tracking naik ke atas balik...perhh....tingat time jadi kelanasiswa dulu wehh...



OH HATI ---> semua gambar d ambik dgn kemera HP jerk..aku lupa nak bwk naik kemera...sementelaan...aku x banyak bergambar d langkawi..semua gambar perasan sendiri aku je..wkakaka
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

langkawi..here i come...


Planing bercuti ke Pulau Langkawi telah d atur oleh staf2 aku sejak sebulan lepas....semenjak 3 tahun aku berkeja d *S* ni.....dan 2 tahun d jabatan *R....aku x penah joint apa2 xtvt yg d anjurkan oleh pejabat......x minat?....boleh jadik....x kuasa?.....mungkin juga......malas?...betoi...betoi....semua menda2 tu la yg bercampur menjadi 1...sampai aku x kuasa dan bersosial...ada yg melevelkan aku 'anti sosial'.....lantak le kan..bukan aku ada luak apa2 pun dgn gelaran tuh.....malah, aku rasa selesa....

tp.....planing ke langkawi akhirnya menjadi realiti pada sabtu lepas (23/8).....pertama kali dlm sejarah hidup aku (sejak ber'laki dan ber'anak) aku g jenjalan tanpa mereka..kekoknya...rasa jangal pulak....

21 keseluruhannya ahli rombongan kami......berkumpul d JT utk trip feri direct dr penang ke langkawi pada pukul 8.15.....mujur perjlnan pergi selama hampir 3 jam itu berjaya aku lalui dgn berbekal sebijik ubat tahan muntah yg d bekalkan oleh staf aku.....

kami sampai ke langkawi sekitar pukul 12 tgh hari.......dgn 2 bijik van berkapasiti 12 dan 7 penumpang, pertamanya kami menjamu selera d pekan kuah.....lega wehh...dr pagi aku x mkn apa dlm usaha murni aku utk memastikan perut aku tidak bergelora d dlm feri....sedap gak lauk kat kedai tuh...lauk pauk dia punya banyak...lokasi...sekitar Hotel Bayview.....

lepas tu..g check in kat Century Suria Apartment...mandi n sembanyang zohor...terus mulakan langkah.....ke Gunung Mat Cincang....mak aihhh...ramainya umat manusia...berdenyut2....jenuh kami beratur berbelit2 barisannya......setelah penat berdiri...sampai le turn kami....hahhahaha........gayat wehh...nyilu rasa paru2 aku....rasa nk muntah ijau pink semua ada........tp, kena pandai cover dan berlagak macho....hahhaa....poyos poyos....

sepanjang berada d atas tu...aku rasa kagum dan teruja.....bukan saja pd kecanggihan teknologi pembuatan dan pembinaan cable car tu sndiri (aku duk terfikir mcm mana besi2 besar tu d angkat naik ke atas bukit yg tinggi tuh)......tp juga rasa kagum aku pd keindahan ciptaan kurniaan tuhan yg maha esa.....cantiknya.....dengan bukit....air terjun dan laut yg aku nampak dari atas....perhhh....lawa betoi...aku betoi2 tertawan....

lepas tu...g THE ZONE kat Under water world...beli kasut mickey mouse kat abg n adik...heheh....(time ni..rindu betoi gan diorg)

lepas tu..terus g Kuah.....usha2 barang.......jumpa kak mery gan aida yg baru g pasar mlm.....hehehhe....jumpa gan gan diorg...ingat xde jodoh dah....

lepas tu kami g dinner kat kedai tom yam...sedapnya nasik goreng kampung.....tom yam dia...kaiyan ikan masin...sedap2 belaka....

balik aprtment...aku terus tido....ngantuk gilerrr...x leh tahan....aku dah x sedar diri dan ilang ingatan time tu....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

esok..pas bekfes.....g Kuah balik....g Idaman Suri.....n pusing2 Kuah...beli apa tah...abis tinggi rm50 je..wkakakakka

ptg......trip balik ke penang feri kul 5.15 ptg......perhhh..penin giler...ombak lak bergelora...hampir2 je aku tertewas...time tu dah prepare plastik beg kat depan...kot2 tersembur muntah...aku jugak yg malu...

kul 8.30 mlm...kami slamat sampai kat Penang...ahaks...

sekian laporan aku.....



OH HATI ----------> duit abis rm400....ntah pemenda aku beli?
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

idup MASSCOM

aku budak masscom......kehidupan sbg budak masscom sewaktu dulu adalah indah...keindahannya sukar d ceritakan dlm bentuk penulisan kerana ia perlu d lalui secara langsung ataupun tidak....budak2 masscom ada imej dan jati diri tersendiri yg sohihnya tiada pd budak2 cos lain....kalau x caya....waktu konvo....budak2 masscom lah yg paling havoc....yg paling vogue...paling bergaya....paling tampan...paling anggun........aku suka.....senario itu tersurat (jika d USM) sejak dulu lagi...hingga kini......sesungguhnya..aku bangga jadi budak masscom...ahaks...(poyos)

sebahagian dr budak2 masscom....perhh....bergaya beb....cantik2 baju..

comei baju budak ni...budaknya pun comei..agak2 dh jadi wartawan penyiaran d mana2 stesen tv

sebahagian dr budak2 masscom yg berijazah tahun ni...kalung biru utk masscom



OH HATI -----> rindu class of 2000
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

seronoknya jadi budak

gambar abang dan adik sekitar tapak konvo USM ke 38....sakan budak2 ni enjoy d luar takkala aku penat berdiri kena duty dlm dewan













OH HATI ---> tingin pulak naik kuda...yihaaaaaaaaaaaaaa
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

angin KUS KUS datang lagik

ni semua kejadian last week...d kala aku berada d alam kemurungan utk meng'update blog....hehhehe......kejadian yg pd aku agak mengagumkan.....tiba2 aku d serang angin kus2...kerajinan melanda......dan hasilnya.....taraaaaaaaaaaaaaaaaa....




di atas ni adalah puding roti marble yg pd telahan aku...sedap dan menyelerakan......klu x caya...korang try la...follow resepi berikut :

PUDING ROTI MARBLE

Bahan A
10 gm serbuk agar-agar cap bintang
1 Liter air
1 cawan gula

Bahan B
7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
1 tin susu cair
1 cawan air buah koktel atau peach
1 s/k esen vanilla
1 biji telur ayam

Bahan C
3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
2 s/b serbuk koko + 4 s/b air

Cara
1. Masukkan bahan A dalam periuk dan masakkan shingga mendideh.
2. Blend halus Bahan B.
3. Bancuhkan tepung kastad dan air dan masukkan dalam Bahan B
4. Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendideh [nampak blup..blup gitu].
5. Tutup api dan bahagikan adunan pada 2 bahagian.
6. Bancuhkan serbuk kok dan air dan masukkan dalam salah satu bahagian.
7. Masakkan semula bahagian yg dicampurkan dengan serbuk kok sehingga masak [berbunyi dan nampak blup..blup gitu]. Tutup api.
8. Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan kok berselang seli mengikut beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
9. Hidangkan puding dan hiaskan dengan hirisan peach atau fruit koktel dan lebihan air dalam tin.



OH HATI -----> sebekas utk kak mery, sebekas utk aida dan hani (tp hani xde ari tu..rugi le ko hani soraya....so dpt kat aida la)...sebekas utk staf aku...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Tuesday, August 19, 2008

tahun 1999

Apa istimewanya tahun 1999 pada makluk tuhan bernama INTAN HASLINDA?...banyak aku rasa (perkataan RASA tu mengambarkan aku pun dah ingat2 lupa)......tapi....antara yg termanis (sbb ianya kekal melekat d sanubari) adalah iklan kemerdekaan petronas pada tahun berkenaan.....

kalau ada yg tertanya2...apa kaitan iklan tersebut dgn aku.....batter korang refresh balik iklan tersebut...perhatikan perlahan2.....kalau boleh, sila renung dgn pandangan makrifat....







korang perasan x?.......tak ?...isk...x ckup mendalam la renungan korang tu....cuba ulang tayang...saksikan sekali lagi...kalau x ckup...2 kali 3 kali 4 kali pun xpe....xde bayaran yg dikenakan.....

masih x jelas?....ni, aku kasi clue...cuba saksikan team kaler kuning...masa berdiri berbaris..no 3...yg mendongak tahap x sedar diri tuh...yg masa naik bot...jadi tekong.......rasa2..korang kenal x?...

kalau korang x kenal...aku x marah pun...sbb dia bukan model terkenal malaysia pun...sbb dia 'model' paling special d lubuk ati aku......



OH HATI -------> itulah incik hubby aku...
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Monday, August 18, 2008

SUSUK yg menyusukkan...


Diana Rafar - Soraya
Ida Nerina - Suzana
Adlin Aman Ramlee - Dukun Dewangga
Sofia Jane - Mona

Sinopsis Ringkas
Filem arahan Amir Muhammad menceritakan seorang gadis bernama Soraya yg bekerja sebagai seorang jururawat pelatih yg kelihatan tidak berminat dgn tugasnya kerana kecenderungannya utk menceburi bidang hiburan seperti idolanya mona (sofia jane) serta erkkkkkkkk...(aku lupa le nama watak Aleza Kasim tuh...plz bantu kak mery gan aida....)....Si aleza kasim le yg mempengaruhi soraya utk memakai susuk kerana pdnya utk menjadi artis...bakat saja tidak memadai...akhirnya....perkenalan soraya dgn dukun dewangga mengubah kehidupan soraya.....

apa kaitan soraya dan suzana?....siapa suzana dlm hidup soraya?...haaaaaaaaaaaa.......mana aci korang baca je sinopsis aku..aku beli tiket RM7 le weh...wakkakkaa......korang tgok le sendiri kalau nak tau apa kaitan antara mereka...kalau rasa malas nk g panggung...beli je CD/VCD (jgn beli yg cetak rompak je......cehhh......aku pun beli cetak rompak je wehhh)

komen aku
best ke citer ni pada aku?....ada yg best...ada yg tidak.....yg BEST nya.....aku rasa pada plot cerita ni yg lain dr yg lain.....kira...jarang le filem melayu ada plot yg tak ikut turutan ni...sepatutnya mcm ni...A B C sampai Z kan...tp plot citer SUSUK ni A F B K J bla bla bla...lebih kurang mcm tu la.....tp dlm BEST nya plot dia yg berbeza ni.....akan jadi x BEST juga pd org yg x fokus...pd org yg dtg menonton dan mencari kesempurnaan...yg asyik ulang2 ke toilet...yg asyik bersembang atau berSMS...sbb org2 yg mcm ni...akan lost dgn plot dia yg tidak mengikut peraturan..maksudnya...org tu akan jadi blurr dan langsung x faham...siapa suzana dan soraya......

lagi satu...aku rasa citer ni kurang motif dan pengajaran....dan ending dia...kalau org jenis gelojoh nak kuwar panggung...dia akn miss babak ending....(sbb ending dia tu..mcm terputus skit dr cerita).......pangajaran?...ntah...rasanya yg paling ketara...JANGAN PAKAI SUSUK KERAMAT kot.....BUKAN SAJA SUSUK KERAMAT....TAK KERAMAT PUN JANGAN PAKAI SELAGI NAMA DIA SUSUK......mmm....wallahualam...



OH HATI -----> aida telah TERsusuk d atas jambatan PP selepas menonton SUSUK...kui3




Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Saturday, August 16, 2008

Refleksiologi

dah lama planing kami utk ber refleksiologi terbantut...ingat kan dah terkubur rancangan bernas ni.....aku dah x mengharap....tp, tanpa d duga.....xtvt ni berjalan juga tanpa perancangan yg rapi....

sebenarnya kalau d ikutkan....aku berharap dpt pakej 'kaki dan bahu'...anggota yg aku rasa paling kerap mendatangkan kesakitan ...tambahan jawatan marysal 2 3 menjak ni..menuntut aku utk berdiri agak lama...tekanan yg hebat d bahagian otot kaki...tp, kesuntukan waktu menyebabkan kami hanya sempat membuat urutan d bahagian kaki...dgn 1/2 jam dan kadar bayarannya adalah rm24...jadik le....x dpt banyak...skit pun okey sbg permulaan...

sebelum ke tempat sasaran..kami sempat berposing....beraksi seolah2 kami pelancong dr singapura...walhal tiap2 minggu ke QB mall..heheh

aksi hani...bersiap sedia utk d urut....

aku gan kak mary....waktu utk aksi rendaman kaki dgn air suam..

berpura2 senyum..walhal sakit...haha

kaki siapa ni?...huhu....lu pikir le sndiri yek...



OH HATI -------> best oo....sambil org urut kaki...kita tido seround.....
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

Sekitar Konvokesyen

sidang ketiga konvokesyen ke 38 jatuh pada hari jumaat yg mulia.....aku berpakaian agak 'gedik' dengan kebaya berwarna cokelat bersulam serta tudung kecokelat2an yg aku beli dgn harga rm10 di tapak konvo hari khamis lepas....

sebenarnya aku tak duty pun hari ni...cuma bertindak sbg roaming utk sidang berkenaan bersama kak mery.....maklum lah, kami ada plan sulit tengah hari ni...heheh...nak tau?...xyah lah...korang budak2....xyah ambik tau menda2 sulit org dewasa ni...hahaha...

ni...kat bawah..sebahagian dr situasi sebanar d dlm dewan DTSP sewaktu sidang ke 3 konvokesyen kali ni utk tatapan korang....


suasana di atas stage sebelum ketibaan stage party

dari kanan...kak mery, aku, zul, kak rohi dan roslan...duduk d bawah..aida....

wajah2 ceria marsyal yg bertugas.....comey2 belaka....

aksi d meja makan.....berdendang giler perut time ni...x mkn apa dr pagi



OH HATI ----> kepala lutut aku telah d raba
Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja

percubaan pertama...

aku rasa malu pulak nak bercerita tentang perkara ni..maklum le...aku ni mmg agak pemalu orangnya....(koh koh koh) dah lama aku pasang niat utk membuat kek/apam/apom buatan sendiri....tapi..banyak perkara membataskan keinginan aku...antaranya...aku xde oven...takde juga periuk kukus....atas dasar itu, keinginan yg membuak2 tu, aku pendam seketika...

tapi, kepulangan aku ke perlis baru2 ni serta kunjungan aku ke pdg besar berubah senario ini (ayat agak poyo).....periuk kukus telah berjaya aku beli.....x mahal pun sbb bukan cap buaya....cap payung jer...dan saiz kecik serta selapis...jadik le..wat pe beli beriya2...aku bkn nak buat bisnes kan....harganya termasuk loyang hanya rm20.....hhahaha...

dan, memandangkan 14/8 adalah hari kelahiran ilhan...dan aku nak jadikan ia lebih bermakna....aku buat sejenis apam yg pada aku...paling mudah dan ringkas cara pembuatan dan bahan2nya....sori...kerana aku gabra, proses pembuatan apam ni...tidak aku rakamkan...cuma hasilnya saja...

sejurus selapas d kukus....yg tengah tu hasil cucukan garfu sbb nak tgok dah masak elok ke belum...hehe

setelah d potong......

balance yg tinggal pd ketika selepas d masak....


sebenarnya aku rasa...agak manis le apam ni....pastu pulak kesilapan yg ketara adalah kegagalan aku membahagikan adunan dgn kuantiti yg tepat...hasilnya....warna ijau lebih dominan dari merah dan belang2nya x begitu ketara bila d potong.....takpe..aku akan lebih peka utk percubaan akan datang.....

kat bwh ni...aku sertakan bahan2 utk buat apam ni...yg aku dpt dari salah sorang kwn maya aku.....kredit utk chome



Apam ice-cream

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 cawan gula pasir (batter d kurangkan sbb terlampau manis)
3/4 cawan ice-cream soda -mama buh 1 cawan
1 sudu essence rose -kdg buh perisa strawberry
Pewarna-kdg pakai 3 warna
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh Ovalette

Kaedah penyediaan :

1. Pukul telur + gula hingga kembang
2. Masuk tepung dan kacau sebati
3. Masuk ice cream soda + essence rose. Kacau sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 warna.
5. Bubuh adunan selang-seli.
6. Kukus 15-20 min.


OH HATI ----> paling sweet bila time aku buat...ilhan dtg picit bahu aku sbb dia terlampau gembira bercampur kagum......huhuhu




Aku Tak Suka Menipu..Semua Aku Tulis Kisah Benar Saja